Плевнелиев: Магистралите ще ни спасят от бедност

09 април 2013 в 12:37 1314 11

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Изолацията води до бедност, затова е важно да се строят магистрали, газови връзки, мостове. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на осмата Годишна национална конференция „Стратегическа инфраструктура България 2013“.

Пътната инфраструктура на Северна България ще е тотален приоритет за следващия програмен период, смята Плевнелиев. "С еврофондове искаме да направим пътя Видин – Ботевград, тунела под Шипка, автомагистрала „Хемус”. Разширяваме пътя Русе – Шумен. Подготвяме първите публично-частни партньорства. Двата стратегически проекта за това са скоростният път Русе – Свиленград, скоростният път Черно море, който ще свърже Бургас, Варна и Констанца. Има заявен интерес от Катар, Китай и Турция”, подчерта държавният глава.

Плевнелиев заяви, че на Дунав са необходими още два моста - единият трябва да е при Русе, който да бъде или разширения на съществуващия или нов.  – дали ще е разширение на съществуващия или нов мост, предстои да се реши. Стратегическото планиране за този мост вече започва, каза държавният глава.

„Моят мандат е до 2017 г. Ще променим много в инфраструктурата на България, заедно”, обеща президентът, като заяви, че до 2020 година България няма да е същата. Той поиска от служебното правителство да започне проекта за скоростния път от София до Калотина като наддоговаряне по ОП "Транспорт". Според него тази пътна отсечка трябва да бъде започната и завършена до 2015 година като допълнително договаряне по сегашната оперативна програма.

"Най-важното за нас е, че усилията, които ще вложим за една по-добра инфраструктура, ще бъдат изцяло в интерес на гражданите и подобряване на техния стандарт на живота. Не мога да скрия своята гордост от това, че България се променя. Въпреки противопоставянето, България се развива и всички ние трябва да го показваме", подчерта държавният глава. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Радане, как го издържа Волгин?