Понеделник неучебен за всички сгради на СУ

Владимир Йончев 26 октомври 2013 в 14:35 5643 20

Проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет. Снимка: БГНЕС
Проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет. Снимка: БГНЕС

Понеделник ще бъде неучебен за всички сгради на Софийския университет, съобщи ректорът проф. Иван Илчев, който излезе да говори пред медиите в двора на висшето училище.

В 14 ч в понеделник е насрочен Академичен съвет, на който ще бъде взето решение за предстоящите действия.

На въпроса подкрепя или не протеста, Илчев отговори: "Вие виждате света като картина на Дюрер. Аз предпочитам да го виждам като картина на импресионист."

На сайта на СУ бe публикувана декларацията на ректорското ръководство (виж по-долу пълния текст). Тя започва с думите, че действията на студентите са насочени срещу липсата на морал в държавата, те имат пълното право да протестират, когато моралът е застрашен и ръководството няма за застраши това тяхно право. Веднага след това обаче се подчертава, че права имат и студентите, които не подкрепят протеста, и трябва да се държи сметка и за това.

На провокативния въпрос какво ще стане, ако група студенти, които не подкрепят окупацията, се опитат да влязат в сградата, Илчев отговори категорично, че няма да допусне противопоставяне на едни студенти срещу други и е взел необходимите мерки за това. Той отвърна със смях и на следващия въпрос - има ли някой в държавата, от когото може да се иска помощ да спре протеста на студентите: "Да, черните каулки, кои бяха там, ДАНС или ГДБОП, това ли ми предлагате?'

Илчев отказа да отговори на всички въпроси, които бяха хипотези за бъдещото развитие на събитията, с думите: "Аз съм историк, а не гадател."

Ректорът е дал списък със служители от администрацията, които трябва да бъдат в университета, за да не се застраши работата му, а студентите са се съгласили да допускат лицата от списъка.

Декларацията на ръководството на СУ:

 

Ръководството на Софийския университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот и отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора и страната и незачитане на техните позиции. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение – форма на протест още от времето на Средновековието и утвърдена от мислители като Хенри Дейвид Торо.

 В същото време окупационната форма на протест е едно крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на Университета – образователната и научната му дейност и нарушава правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес.

 За обсъждане на създалата се ситуация Ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академическия съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа и с цел избягване на административен хаос обявява деня за неучебен.

 Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews