Природозащитници стиснаха ръце с премиера, блокадите падат

Юлиан Христов 15 юни 2012 в 15:36 3951 7

По три от четирите точки, които коментирахме днес, постигнахме консенсус с природозащитниците, заяви земеделският министър Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
По три от четирите точки, които коментирахме днес, постигнахме консенсус с природозащитниците, заяви земеделският министър Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

След два дни протести на Орлов мост премиерът Бойко Борисов предложи сделка на природозащитниците.

В петък следобед той два часа разговаря със Стефан Аврамов и Петко Цветков от БФБ, Александър Дунчев, Живко Богданов и Константин Иванов от WWF, Богдан Христов от "За Витоша", Андрей Ралев от СДП Балкани.

В съобщение до медиите на "За да остане природа в България" се посочва, че Борисов е извикал на среща представителите на коалицията от неправителствени организации и граждански групи.

На срещата са присъствали още Десислава Танова-председател на земеделската комисия в парламента, Любен Татарски-председател на регионалната комисия в парламента и земеделският министър Мирослав Найденов.

Бойко Борисов обещал "мораториум" на Закона за горите.

Чисто правно няма процедура за промяна на така приетия закон веднага. Единствената институция е президентът, който може да наложи вето на Закона за горите, отбелязват от "За да остане природа в България".

Управляващите обещали, че ще отпаднат опасните текстове, които позволяват изсичане на частни гори до 20 декара без лесоустройствен план, ще отпадне възможността да има сечи над естествения прираст на гората, както и че ще се прецизират текстовете за сечи на крайречните гори.

Управляващите обаче продължават да настояват да не се променя предназначението на горите, които ще бъдат предоставяни за застрояване от спортни, религиозни и културни обекти и прилежащите им сгради. С този текста те се опитват да заобиколят ограниченията на Плана за управление на Природен парк Витоша, в който не се допуска ново застрояване в парка, а единствено се позволява да се ремонтират съществуващите ски съоръжения. Това именно е скандалната поправка "Витоша ски", коментират от "За да остане природа в България".

В понеделник от 10 ч. представители на коалицията ще имат нова среща с управляващите.

Природозащитниците призоваха активистите тази вечер да не блокират Орлов мост, тъй като имало "значителен напредък по проблема с приетия Закон за горите". Призивът е всички отново да дойдат край Орлов мост, но да не правят блокада, а около езерото "Ариана" да се проведе дискусия, на която участвалите в преговорите да обяснят какво са си говорили с Бойко Борисов.

Държавата гарантира, че тези територии остават държавен горски фонд, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след срещата на природозащитниците с премиера.

С отмяна на изискването за промяна на предназначението се спестяват определени такси, посочи той. Еколозите се опасяват, че някъде може да се злоупотреби с това и отново да има масова сеч, допълни той. Ако се промени предназначението на земята в държавният горски фонд, няма да имаме гаранция, че тези гори ще останат държавни, посочи министър Найденов.

Според Найденов трябва да се преразгледа режимът на таксите при промяна на предназначението на имотите, защото се получава така, че ако държавата остане собственик на урбанизирани планински територии, данъците да бъдат плащани от нея, респективно - от данъкоплатците.

Природозащитниците са настоявали пред премиера за това да се запази начинът за даване на разрешение за строителство с концесии. По този начин държавата остава гарант.

По думите на министъра премиерът е гарантирал на природозащитниците, че за всяко отсечено дърво поне пет ще бъдат посадени. "Разговори под блокада и улични протести не са продуктивни", коментира той.

"Смятаме, че сме в режим на активен диалог и се надяваме, че този диалог до понеделник ще доведе до резултат", обясни Найденов и призова тези, които имат намерение тази вечер да протестират да проявят разум.

Присъстващите на разговорите представители на протестиращите природозащитници и експерти на неправителствените организации се ангажираха тази вечер да отидат на мястото на тазвечерния протест край езерото "Ариана" и да обяснят на всички в каква посока вървят разговорите.

Страните са се договорили за разрешаването на сеч до 20 декара без лесоустройствен план. Постигнато е споразумение и по отношение на корекциите на корита на реки – да не се засягат ценни видове. Прието е когато се извършва планова сеч в горски територии, тя да не надхвърля прираста на гората. Как протекоха разговорите и какво предстои, чуйте интервюто със Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие".
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews