Седем арестанти чакат присъди за купуване на гласове

Юлиан Христов 27 май 2013 в 12:48 1194 0

Парламентарни избори във Варна. Снимка: БГНЕС
Парламентарни избори във Варна. Снимка: БГНЕС

Общо седем души са в ареста по обвинения за купуване на гласове и нарушаване политическите права на гражданите по време на избори. Това сочи обобщената справка на прокуратурата към 23 май.

По тези случаи съдът все още не се е произнесъл.

От справката на прокуратурата става ясно, че най-голям е делът на престъпленията, свързани именно с купуването на гласове.

От общо 70 досъдебни производства, 35 са образувани по чл. 167 ал. 2 от Наказателния кодекс. Текстът касае предлагането и даването на облага и склоняване да се гласува в полза на определен кандидат, партия или коалиция. Предвиденото по това обвинение наказание е до пет години затвор и глоба до 20 хил. лева.

Най-много разследвания за купуване на гласове са образувани в София, като след нея се нареждат Варна, Бургас, Велико Търново и Пловдив.

Само едно досъдебно производство е образувано срещу член на избирателна комисия, опитал да манипулира резултатите от вота. Три са разследванията срещу организирана група за купуване на гласове, а две – за принуда да се гласува в полза на определен кандидат. С 8 души прокуратурата е сключила споразумения.

За купуване на гласове до момента има само една ефективна присъда. Тя беше наложена от Районния съд в Плевен на мъж, купувал гласове за ДПС в деня на изборите. След споразумение с прокуратурата, той получи 5 месеца затвор и глоба от 10 хил. лв. Заедно с него има и втори осъден, но условно.

Районният съд в Бургас осъди други двама мъже за изборна търговия в полза на партия “Лидер” в град Камено. Организаторът на схемата получи 3 години пробация и глоба от 9000 лева. Неговият съратник получи 6 месеца условна присъда с три години изпитателен период.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови