Цветанов: Обещаните реформи в МВР са 100% изпълнени

Юлиан Христов 17 юли 2012 в 10:22 2187 6

Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС

"Обещаното като реформи и промени в МВР е изпълнено 100% за 3 години." Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в парламента при представянето на доклад за свършеното в МВР от началото на мандата на ГЕРБ.

Отчетът и положителните констатации на вътрешният министър идват ден преди официалното публикуване на много критичен евродоклад за България с 5-годишна оценка за правосъдието и вътрешния ред, чиято чернова вече беше публикувана в медиите. 

96,9% са осъдителните присъди на първа инстанция по досъдебно производство на МВР, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Забавените разследвания били спаднали с близо 3000, а забавянето е с месеци, но не и с години, похвали се вътрешният министър.

Докладът на МВР, озаглавен "МВР 2009-2012 - Равносметката", отчита положителни тенденции в борбата с организираната престпъност. Министърът отчете "хронологията на операциите, които са основополагащи за респекта, който има държавата спрямо организираната престъпност". С пресичането на отвличанията след операция "Наглите", страната ни е станала по-привкелателна за инвеститорите и туристите. С пресичането на организираната престъпност във високите етажи на властта и службите пък, партньорските служби са станали по-доверчиви към нас без да се притесняват, че информацията, която ни предоставят ще попадне в ръцете на престъпността, отчете силовият министър. Той се похвали и с мащабните операции, проведени срещу големите групи за печатане и разпространение на фалшива валута и наркотрафика при операция "Кокаинови крале".

За трите години работа полицията е провела над 300 мащабни операции, разбила е 660 престъпни групи, от които 19, занимавали се с производството на синтетична дрога и 16 за пране на пари и укриване на данъци.

Според министъра през 2012 година се отбелязва едно от най-ниските нива в престъпността в 20-годишния преход. 

"МВР няма отношение по бягството на Галеви", каза още министърът. "Предприели сме всички мерки за издирването им".

"За последните три години, близо 25 законопроекта от МВР бяха разгледани и впоследствие приети от Народното събрание. Бяха изпълнени критериите за присъединяване на България към Шенгенското пространство", докладва зам.-председателят на Народното събрание и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов.

"Със Закона за МВР се създаде „Национална полиция” с цел - по-висока ефективност. „Постигнатото от МВР няма аналог от най-новата ни история”, добави Анастасов. 

На мероприятието в парламента, освен Цветанов и депутати, присъства цялото ръководство на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови