Законен президент на Русия ли е Путин? ЕС няма единна позиция

OFFNews 08 май 2024 в 14:23 1115 5

Владимир Путин

Снимка Getty Images

Владимир Путин

ЕС няма общо становище, с което да казва, че Владимир Путин не е признат за законен президент на Русия. Това заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

ЕС не е в положение да признава изборите (в дадена страна), това решение е в ръцете на отделните европейски държави. Когато държавите в ЕС единодушно заявят, че възприемат някого като законен представител на отделна държава - както за Башар Асад в Сирия или Александър Лукашенко в Беларус - те правят изявление. В случая с Русия няма общо становище на ЕС, което да казва, че Путин не е признат за законен президент. Фактът е, че той управлява в Кремъл, откъдето се взимат решенията за едно от най-жестоките и кървави нападения в новата европейска история - срещу Украйна, добави говорителят.

Той отбеляза, че ръководителят на представителството на ЕС в Москва и голямо мнозинство от държавите в ЕС не са участвали в церемонията по полагането на клетва от Путин вчера. Много ясно ЕС заяви как възприема тези избори, както и че безусловно подкрепя Украйна, каза говорителят.

Участието на няколко дипломати в протоколно събитие изобщо не е в противоречие с общата позиция на ЕС да продължи подкрепата си за Украйна срещу незаконното руско нападение, предприето от Путин. Събитието беше протоколен въпрос, голямо мнозинство от държавите в ЕС решиха да не участват, поясни той.

Това не е първият път, когато ЕС не успява да действа единодушно. Държавите, които бяха представени, имаха своите причини и избраха равнището, на което да участват. Решението беше на държавите от ЕС. Става дума за международна политика и двустранни отношения. Държавите определят двустранните си отношения, обобщи говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

140

6

Far Rider

15.05 2024 в 13:30

За протокола: ЕС няма единно становище по нито един въпрос. Решават лобитата, финансовите спекуланти и фалшивите политици.

400

5

демотиватор

08.05 2024 в 22:38

Нека погледам на кафе- утайката показва, че навярно Унгария и Словакия ще да са го признали...

2550

4

alfakentavur

08.05 2024 в 19:16

Петнайсет...

2099

2

Mateevk

08.05 2024 в 16:18

Путин закон не го лови! Той се смята за закона и иска да е победител. Защото победителите пишат законите, а победените ги спазват. Да припомним за нашия референдум за република, проведен на 8 септември 1946 г. Дали е бил законен?

Мобилизирани са били творци от всички сфери на изкуството: писатели и поети пишат произведения, посветени на републиката и осъждащи монархията, композират се песни и химни за републиката, а художниците правят плакати, карикатури, картини, стенвестници. Цели 3 месеца преди референдума бил обявен конкурс за изработването на 12-метрова статуя на републиката по повод на референдума за премахване на монархията, когато да се монтира пред Царския дворец. За република тогава е дори опозицията начело с Никола Петков, който малко по-късно е обесен и плаща с живота си за своята заблуда относно установената у нас диктатура от сталински тип, за която сега някои си спомнят с умиление и държат да поднасят цветя пред паметници на армията, наложила ни този режим.

-1750

1

ob1

08.05 2024 в 14:56

Законен е, питайте орките, сами си го избраха :) Като е законен и избран няма да могат да се отрекат после от изплащане на репарации.