Атанас Тасев: Да не прибързваме с погребването на „Южен поток“

OFFNews 01 декември 2014 в 21:44 9030 25

Не трябва да прибързваме с погребването на проекта „Южен поток“. Това заяви пред „Фокус“ енергийният експерт Атанас Тасев по повод информацията, че Русия спира проекта заради България.

С това изказване Русия се опитва да запази своето достойнство, категоричен е Тасев.

Реално Русия е готова да се присъедини към Третия енергиен пакет по една много проста причина – до входа на тръбата не може да се стигне без тяхно разрешение и без строителство на допълнителен капацитет на съществуващите газопроводи на територията на Русия. Тези изказвания са някаква игра да се запази достойнството, посочи Тасев.

Реално, ние от първия ден сме подписали и изпълняваме изискванията на Третия енергиен пакет. Това, което се случва, е част от голямата геополитическа игра, категоричен е той.

Засега не е нужно България да предприеме каквито и да було действия. Трябва само да запазим самообладание и да изчакаме, подчерта експертът.

По-рано днес руският президент Владимир Путин обяви, че спира проекта "Южен поток" заради България. 

Като се има предвид, че сега е нужно да се строи в Черно море, ние не можем да започнем строителството, докато не получим разрешение от България. Не можем да стигнем до българския бряг и да спрем - това е просто нелепо, посочи Путин, който е на посещение в Турция.

Няма да има връщане към газопровода „Южен поток“, проектът е спрян, потвърди директорът на „Газпром“ Алексей Милер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews