Горанов обеща, че Бюджет 2015 няма да се актуализира

OFFNwes 03 декември 2014 в 18:07 2768 0

Владислав Горанов

Държавният бюджет, бюджетът на Здравната каса и бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2015 година бяха приети на първо четене от парламентарните комисии по здравеопазване, социална политика и бюджет и финанси.

Това се случи на съвместно заседание на трите комисии, което продължи близо 3 часа. На него присъстваха представители на синдикатите, работодателите, на Българския лекарски съюз (БЛС), на пациентските организации и др.

Финансовият министър Владислав Горанов обеща, че държавния бюджет и бюджетът на здравната каса няма да се актуализират догодина.

На здравния министър Петър Москов му се наложи да обясни защо бюджетът на Здравната каса е намален с 80 милиона, а този на министерството е увеличен с 67 милиона в сравнение с първоначалния вариант.

По думите му става дума за "объркване и заблуждение". 80 млн. лв. били за заплащане на дейности и лекарства от 2013 година, а имало и 30 млн. лв. буфер.

Стана ясно, че са се намерили 15 млн. лв. лева, които да компенсират социалната мярка за пенсионерите, за да не се вдига потребителската такса от 1 лв. за тях при посещение при личния лекар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews