Нова програма ще помага на безработни в предпенсионна възраст

OFFNews 17 ноември 2015 в 17:35 3473 0

Снимка Архив

Нова програма за хората в предпенсионна възраст и дълготрайно безработните е подготвена по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи заместник-социалният министър Зорница Русинова.

Програмата ще даде възможност за едногодишна субсидирана заетост на работниците над 50 години за една година, като през първите шест месеца за сметка на програмата ще се покриват осигуровки и заплати, а в останалите - само осигуровки.

От края на ноември работодатели от реалния сектор и общини ще могат да подават своите заявки.

Русинова определи като приоритет за новия програмен период интеграцията на уязвимите групи на пазара на труда, а мерките, които вече са взети, са на стойност 506 млн. лева.

Младите хора в страната ще бъдат облагодетелствани от програмата "Обучение и заетост", за която са заделени 115 млн. лева. Тя ще даде възможност на работодатели и общини да подпомогнат младежите чрез първоначално обучение на работното място и придобиване на професионална квалификация. Предвиден е период на субсидирана заетост до 6 месеца. От 23 ноември работодателите ще могат да подават заявки.

Предстои следващ етап за планиране на инвестиции за мерките за деинституционализация на децата, лишени от родителски грижи и за деинституционализация на възрастни. 

Русинова каза, че местните власти ще бъдат подпомагани и за интегрирането на маргинализираните общности в страната. Чрез интегрирани проекти общините ще могат по едно и също време да осъществяват мерки за подобряване на жилищната политика с мерки, свързани с подобряване на достъпа до пазара на труда, до образование и здравни услуги.

В момента са налични схеми на стойност 347 млн. лева, които са насочени за развиване на социална политика.

Вече е в действие "Независим живот ", като по програмата са отделени 150 млн. лева, които подпомагат българските общини при интегриране на всички услуги за най-уязвимите, като личен, домашен и социален асистент.

Социалното предприемачество ще бъде подкрепено с 15 млн. лева. За приемна грижа са отделени близо 52 млн. лева, а за интегриране на уязвимите групи има ресурс от 80 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews