Георгиев: Трябва да направим дневен център за хора с деменция в София

OFFNews 16 май 2024 в 14:12 765 0

Георги Георгиев

Снимка Фейсбук на Георги Георгиев

След създаването от нас на първата в страната общинска програма за предоставяне безвъзмездно на GPS устройства за хора с деменция и деца със специални потребности отново се срещнахме с колегите от гражданско сдружение "Алцхаймер-България". Заедно обсъдихме какви допълнителни мерки са необходими, за да бъде пълноценна грижата за хората с деменция. 

Това съобщи зам.-председателят на СОС от ГЕРБ-СДС и кандидат за депутат Георги Георгиев на страницата си във фейсбук.   

Той отчита, че вече 72 души получиха GPS устройства, като месечните такси за мобилния оператор също се поемат изцяло от общината. Така 72 семейства са по-спокойни за своите близки. Това обаче бе само първата стъпка към една по-мащабна политика с мисъл и грижа за хората с деменция, допълва Георгиев. 

И уточнява, че на срещата днес са дискутирали необходимостта от приемане на Национален план за хората с деменция, провеждането на кампании за ранна диагностика и превенция, както и създаването на първия дневен център за хора с деменция в столицата. 

Благодаря на изпълнителния секретар на гражданското сдружение "Алцхаймер-България" Ирина Илиева и активистката Красимира Светиева за срещата и доверието. Заедно с тях създадохме общинската програма за безплатните GPS устройства, която работи вече втора година. Поемам ангажимент с колегите ми от ГЕРБ-СДС Деница Сачева и проф. Костадин Ангелов да работим активно, за да осъществим тези изключително важни следващи стъпки към постигането на адекватна държавна политика за хората с деменция, завършва Георги Георгиев.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Граждански активист в политиката