Кошмарът на една българка в Германия

"Шпигел" разказва разтърсващата история на българката Цана: тя заминава за Германия и години наред е принуждавана да проституира. Кошмар, от който все пак успява да се измъкне. Днес Цана иска да следва в университет

DW 07 март 2017 в 14:07 10547 10

В училище Цана пише стихове. Едно от стихотворенията ѝ дори е публикувано в софийски вестник. Тогава тя е на 13." Така започва обширна публикация на германското списание "Шпигел" за една българка, която преди 10 години пристига в Германия, където бива принудена да проституира.

Цана е от малко градче в централна България. Като тийнейнджърка работи като шивачка, за да помага финансово на семейството си. "Нямаше начин да продължа да уча. Ние живеехме в мизерия. Семейството ми беше много бедно и аз трябваше да работя", разказва 30-годишната днес българка пред германските журналисти.

Един ден я заговарят две жени. Предлагат ѝ да замине за Германия, където можела да работи като келнерка, да печели добри пари и така да помага на семейството си. Тогава Цана е на 18 и се доверява на жените. Заедно с няколко други момичета тя се качва в един микробус и така пристига нелегално в Германия. Малко по-късно обаче се оказва, че в бара в един голям германски град, където е примамена от търговците на хора, тя няма да работи като келнерка. Двама мъже ѝ казват, че тя им дължи пари за посредничеството. Пари, с които Цана не разполага. И така те я принуждават да проституира. "Имах минимум по 30 клиенти дневно. Често и по 40", казва тя пред репортер на "Шпигел".

В един момент младата българка започва да взима наркотици, тъй като не издържа на напрежението. Прави го в името на семейството си в България. За да може да продължи да му помага.

"Съдбата на Цана прилича на съдбите на много други проститутки. Повечето жени искат да помагат на близките си. Да платят скъпите лекарства на болния си баща или образованието на децата си. Принудителната проституция и търговията с хора се извършва тук, пред вратата ни", казва пред списание "Шпигел" Розхан Х. от помощната организация "Solwodi". Тя познава Цана и помага и на други жени, принудени да проституират, да се измъкнат от лапите на сводниците.

"Следващия път, когато те видя, ще те убия!"

"Шпигел" цитира официални данни на Федералната криминална служба, според които през 2015 година 416 жени са станали жертва на търговия с хора с цел сексуална експлоатация. Сред жертвите има най-много румънки, българки и германки. "Това обаче са данните от приключилите следствия, а в действителност става дума за много повече жени", казва сътрудничката Розхан Х. "Повечето жени не дават показания от страх от сводниците. По принцип излизането от тази среда е свързано с много рискове. Жените знаят, че ако избягат, могат да навредят на себе си, на семействата си, родителите и децата си", допълва тя. Цана също често е изпитвала страх. И днес само при споменаването на едно-единствено име, тя започва да трепери.

"Следващият път, когато те видя, ще те ликвидирам!", ѝ казал нейният сводник. "Той беше най-страшният сводник. Биеше ни, изнасилваше ни, чупеше ни ръцете и краката", разказва Цана пред германското списание. Веднъж той пребил една нейна колежка с табуретка, защото не била изкарала достатъчно пари. След този случай преминал в нелегалност. И тогава Цана успява да избяга.

Българката обаче продължава да проституира още няколко години. Този път без сутеньор. Целта ѝ е да събере достатъчно пари, за да си наеме нормално жилище, а после да си потърси и нормална работа, за да може и семейството ѝ да дойде в Германия. Един ден обаче Цана получава писмо от организацията "Solwodi", която ѝ помага да си намери квартира и я изпраща на курс по немски език. Малко по-късно Цана успява да си намери работа в една фабрика.

Българката престава да проституира на 27 години. "Не е толкова лесно да оставиш миналото зад себе си. Някои от бившите ми клиенти още ми подсвиркват по улиците. Усещането е много неприятно", разказва Цана пред "Шпигел". Междувременно тя е довела в Германия и семейството си. Четирима ѝ братя и сестри и майка ѝ не знаят, че тя е била проститутка. Но може и да се досещат.

Нов живот, нови планове


Сега Цана има нови планове. Тя иска да завърши гимназия, а по-късно и да следва в университет. Реалистично ли е това? "Повечето жени, които вече не проституират, работят като неквалифицирани работнички. Като чистачки или в кухнята на някой ресторант", казва Розхан Х. А дали има проститутки, които са започнали да следват? "Много рядко. Но Жана може да успее. Тя е борец, който не изпуска от поглед целите си", казва сътрудничката на Solwodi пред журналистите от "Шпигел".

Цана твърдо вярва в себе си. "Ще уча вечер и уикендите. Така направих и с шофьорските курсове", казва тя. След това 30-годишната българка иска да следва социални науки. Целта ѝ е да стане социален работник и да помага на други жени.

Дойче веле


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12165

10

meta11

07.03 2017 в 18:58

Дойче Веле отново се опитва да пробута фантасмагориите си. Модернизиран вариант на приказката за Червената Шапчица, която се опитвала да подпомага баба си, обаче за беда попаднала на ... и така нататък.
Дойче Веле прилича на евтин жълт вестник. Защо изобщо ги цитирате?!?

15256

9

mendi

07.03 2017 в 16:53

Е къде я намери тая клиантела от по 30 - 40 човека дневно? То ще излезе че германците се избиват за по една целувка от Цана...
Отделно че 30 клиента по 30 минути (минимум) прави 15 часа плътно... То егати опашката е било за тая Цана.

Не пренебрегвам въпроса, проституцията съществува ама такива като Цана отдавна не ги лъжат и отвличат ами на против - те самите вземат пари на заем за да си оправят транспорта и квартирата и да идат да "работят".

11751

7

Big Smile

07.03 2017 в 15:28

В Германия повечето проститутки са Рускини и Украники. В Оффнюз - троловете също...

12319

3

Чичо ви

07.03 2017 в 14:49

Ма кво искате вие бе, нали се напъвахте за Европата, на ви сега ЕвроГейски ценности... Тя проституцията там си е законна, нали?

13604

2

In Trum we trust

07.03 2017 в 14:13

Цана е от леко препечените българки....

13604

1

In Trum we trust

07.03 2017 в 14:12

Цана е леко препечените българки....