Защо са недоволни холандците

OFFNews 07 март 2017 в 14:54 4803 2

Снимка Pixabay

Икономиката е добре, безработицата е ниска, а някои холандски затвори са толкова празни, че правителството дава килии под наем.

Защо тогава социологическите проучвания сочат, че управляващите партии в Холандия ще понесат сериозни загуби на парламентарните избори на 15 март, а формацията на десния антиислямски депутат Герт Вилдерс ще постигне сериозен успех?

На този въпрос отговаря в анализ за Aсошиейтед прес анализаторът Майк Кордър, цитиран от БТА.

"Не икономиката, глупако. Става дума за идентичността", коментира професор Герит Вурман от Гронингенския университет, перифразирайки шеговито посланието от предизборната кампания на Бил Клинтън от 1992 г. при успешния му поход към Белия дом. 

Предизборният лозунг на Вилдерс обобщава всичко: "Да си върнем Холандия!"

Този националистически рефрен, сякаш повтарящ мотото от кампанията на Доналд Тръмп за президент "Да направим Америка отново велика", е тема, която може да се окаже доминираща и на изборите в още две европейски страни тази година - Франция и Германия. Представянето на Партията на свободата на Вилдерс на парламентарните избори ще даде представа какви са шансовете на другите крайнодесни националисти Марин льо Пен, кандидатката на Националния фронт във Франция, и Фрауке Петри от "Алтернатива за Германия".

В Холандия социолозите прогнозират, че Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте ще загуби 15 от 40-те си мандата в 150-местната Първа камара (долната камара на парламента). Формацията на Вилдерс, която в момента има 12 депутати там, е на път да стане една от най-големите, ако не и най-голямата парламентарна група, въпреки че в последно време социологическите анкети показват, спад в позициите й.

Но твърдолинейната, антиислямска и антиимиграционна платформа и реторика на Вилдерс прогониха потенциалните коалиционни партньори сред партиите от мейнстрийма, което означава, че е малко вероятно той да успее да състави правителство, дори ако спечели народния вот в тази страна, където след избори почти винаги се стига до коалиции.
Предизборната програма на Вилдерс е само една страница и в нея водещи са две теми от типа "ние срещу тях". Партията на свободата обещава да "деислямизира" Холандия, като закрие всички джамии, забрани Корана и спре всякаква имиграция от страни с предимно мюсюлманско население. Поема и ангажимента Холандия да излезе от ЕС, в чието основаване участва преди 60 години.

След десетилетия на имиграция около 5 процента от възрастното население на Холандия са мюсюлмани според Централната статистическа служба. Мнозина от привържениците на Вилдерс са дълбоко убедени, че новите, често пъти мюсюлмански преселници в 17-милионната страна, получават по-добро отношение от страна на държавата, отколкото отдавнашните й жители.

Тази седмица Вилдерс отправи остри нападки, използвайки като повод разпространени данни на статистическата служба, че въпреки намаляването на безработицата броят на хората, имащи право на социални помощи, се е увеличил миналата година - тенденция, която се дължи главно на издадени разрешенията за пребиваване в Холандия на бежанци.

"Заради Рюте Холандия се превърна в банкомат за много имигранти", написа Вилдерс в Туитър.

Привържениците му са съгласни.

"Хората, които идват тук, получават всичко, а хората от Холандия трябва да оцеляват с по няколко цента", каза Джо Хендрикс, 65-годишен избирател на Вилдерс от Ротердам. "Чужденците идват до хранителната банка с мерцедеса си, за да получат храна. Живея близо до хранителна банка и го виждам с очите си."

Министърът на икономиката Хенк Кемп, дългогодишен член на партията на Рюте, сподели наблюдението си, че "хората са склонни да гледат към други въпроси" по време на предизборни кампании, когато икономиката върви добре. Холандската икономика отчита растеж 11 поредни тримесечия и нарасна с 2,1 процента през 2016 г.

Същевременно престъпността от години постоянно намалява и то до такава степен, че от известно време страната дава под наем затворнически килии на Белгия и Норвегия и дори настани кандидати за убежище в излезли от употреба затвори.
Преди холандските избори традиционните партии внимателно представят плановете си за запазване стабилността на икономиката, като предварително ги дават за оценка в държавен аналитичен център, за да удостовери, че прогнозите им отговарят на действителността. Вилдерс говори за икономиката само с няколко думи в предизборната си програма. Приоритетите му ще бъдат да "се намалят пролуките за изтичане на средства", "по-нисък данък върху доходите" и намаляване на здравните осигуровки, като същевременно се харчи "доста повече за отбрана и полиция" и се ореже финансирането за развитие в чужбина и култура.

Вилдерс се съсредоточава и върху безпокойството - които се споделя и във Франция и Германия - че отново може да се стигне до огромен наплив на мигранти в Европа, както през 2015 г., в случай че не издържи споразумението ЕС-Турция, което ограничи притока на преселници.

"Той опитва да се възползва от страховете в обществото", заяви Вурман.

Вилдерс не е единственият политик, насочващ се към безпокойството от мигрантите и мястото им в холандското общество. С цел явно да привлече част от избирателите на Вилдерс, Рюте публикува писмо в национални вестници, в което казва: "Трябва дейно да браним нашите ценности" от хора, които отказват да се интегрират или са с противообществено поведение.
"Дръжте се нормално или си вървете", написа премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови