ЕП поиска спиране на преговорите за членство на Турция в ЕС

OFFNews 24 ноември 2016 в 14:35 4394 4

Европейският парламент поиска ЕС да прекрати преговорите за членство на Турция в Съюза. 

Причината за това са последвалите неуспешния опит за преврат арести, дебата за връщане на смъртното наказание, ограничаването на свободата на медиите.

По време на дебатите върховният представител по въпросите на външните работи и сигурността на ЕС Федерика Могерини обяви, че отношенията на Европа и Турция са на кръстопът и преходът от думи към дела по отношение на връщането на смъртното наказание ще бъде сигнал, че Турция не иска да бъде член на европейското семейство, Съвета на Европа и Европейския съюз. 

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви вчера, че решението за преустановяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС няма стойност за страната му.

"Многократно сме показвали, че обръщаме внимание на европейските ценности повече, отколкото много държави от ЕС, но виждаме категорична подкрепа от западните приятели. Нито едно от обещанията не бе спазено", коментира той. 

Турция официално кандидатства за пълно членство в ЕС през 1987 г. и е призната за страна кандидат през 1999 година, а същинските преговори започват през 2005 г.

Заради разногласия обаче преговорите бяха замразявани на няколко пъти. 

Прекратяването на преговорите за членство на Турция в ЕС идват на фона на затоплилите се отношения на Анкара и Москва.

Отношенията на Турция с Брюксел са особено обтегнати в последните месеци и заради споразумението за мигрантите. 

В рамките на договора Турция пое ангажимента да спира мигрантите, тръгнали за Гърция през Егейско море в замяна на финансова помощ за бежанците, които се намират на нейна територия и премахване на визите за Шенген за турски граждани.

Ердоган обаче неведнъж заплаши Европа с пускане на бежанците.

„Ако Европа държи на принципите си, трябва временно да замрази преговорите за членство на Турция в ЕС и да оцени внимателно как се използва предприсъединителната помощ за Турция (около 4.5 млрд. евро за 2014-2020 г.). С гласуваната днес резолюция ЕП дава ясен политически сигнал, че не правим компромис с нашата същност, с нашите ценности и принципи, че не може да търгуваме свободата на словото, върховенството на закона и правата на гражданите, че не си затваряме очите за ставащото в страната след проваления опит за преврат – масовата чистка сред администрацията, учителите, натискът над медиите, съдебната власт и опозицията, нарушаването на основните права и свободи на гражданите, заплахата от връщането на смъртното наказание и т.н. В същото време резолюцията на ЕП е доказателство, че както ние, социалистите, така и ЕС, заставаме твърдо зад турския народ и правото му на свободно, демократично развитие“, коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев по повод приетата резолюция.

„Вярвам, че Турция принадлежи към голямото семейство на демократичните европейски страни, но всяко действие на президента Ердоган я отдалечава от него. Готови сме да преразгледаме нашата позиция веднага щом се убедим, че въведените с извънредното положение репресивни, непропорционални на заплахата за сигурността мерки, са отменени. Недопустимо е хиляди хора, включително легитимно избраните лидери и депутати на опозицията, да бъдат хвърляни в затвора без каквито и да било състоятелни обвинения и право на справедлив процес. Такова поведение няма място в страната-кандидат за членство в ЕС. Всички тези действия, атаките към Европа като цяло, ревизионизмът, връщането на смъртното наказание и т.н. трябва да се разглеждат в контекста на стремежа на Ердоган да си осигури подкрепата на крайните националисти за силна президентска република. При срещите ми в Турция през последните месеци всички про-европейски сили апелираха: не ни оставяйте на произволa!“, заяви Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13056

2

Какавидков

24.11 2016 в 15:35

При срещите ми в Турция през последните месеци всички про-европейски сили апелираха: не ни оставяйте на произволa!“, заяви Станишев.
А аз виках, ох, ох, ох.
 
X

Да помогнем на украинските деца!