Радев ще се бори против Европа на различни скорости в Брюксел

ОFFNews 09 март 2017 в 10:45 6804 8

Снимка БГНЕС

Днес и утре президентът Румен Радев ще присъства на дискусия за бъдещето на Европейския съюз в Брюксел, където ще представи българската позиция относно разделянето на блока "на различни скорости", набираща подкрепа на Запад. 

На срещата на върха на ЕС президентът ще се противопостави на идеята, каквато е официалната позиция на страната ни. В сряда правителството одобри становището, което България ще заеме в Брюксел, за да защити запазването на целостта на съюза. 

България е за запазване единството и целостта на Съюза, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид „многоизмерна Европа“/„Европа на скорости“. На тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели,  се казва в позицията на страната ни срещу идеята. 

В началото на месеца председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи т.нар. "Бяла книга за бъдещето на Европа", в която се описват пет различни сценария за развитието на блока до 2025 г. Един от тях, озаглавен "Тези, които искат повече, правят повече", е именно за преминаването на ЕС на различни скорости, според който държавите членки могат да се разделят в коалиции според общи цели на развитие.

Зад нея застанаха Белгия, Люксембург, Холандия,  а след това Германия, Франция, Испания и Италия, чиито лидери се срещната във Версай тази седмица, също подкрепиха плана.

"Трябва да имаме куража някои страни да вървят напред, ако не всички членки искат да го направят", категоричен бе германския канцлер Ангела Меркел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

5

mendi

09.03 2017 в 11:52

Е как ще се бори? С какви лостове на влиание?
То все едно да сравняваме лада с ферари! Ми тия дето са в ладата няма да им се струва справедливо че ферарито се движи с около 10 пъти по висока скорост ама това е положението!
Тука средната заплата е 5 пъти по малка от тая в европата на първа скорост, какво сме тръгнали да се сравняваме с тях?

16009

2

Nik68

09.03 2017 в 11:09

Като стане дума за бежанци и приемането им пак искат фрагментация - ако може да им ги поеме източна Европа. Така не става.

7506

1

Петима Петко не чакат.

Ебати мижитурката, хем иска да има свое мнение различно от официалното на съюза/ например за санкциите срещу Русия/ хем врещи като настъпана жаба, че го фрагментирали..