Банка, дала $300 млн. на Тръмп, замесена в скандала за пране на руски пари

OFFNews 22 март 2017 в 12:56 4628 4

Снимка Kai Pfaffenbach/Reuters

Германската банка, която е отпуснала $300 млн. заем на Доналд Тръмп е изиграла важна роля в скандала за прането на пари на руски престъпници с връзки в Кремъл, пише британският в. "Гардиън" в продължение на вчерашните разкрития за схемата.

Deutsche Bank е една от десетките западноевропейски финансови институции, които са обработили най-малко 20 милиарда долара на подземния свят в Русия.

Схемата е била в ход между 2010 и 2014 година.

Правоприлагащите органи разследват как групата от здраво свързани политически руснаци са успели да използват регистрирани във Великобритания компании, за да изперат милиарди долари в брой.

Компаниите са си давали една на друга фиктивни заеми, обезпечени чрез руски фирми, след което не са връщали парите. Съдебни решения срещу фирмите на молдовски съдии са позволили законното прехвърляне на огромни суми в сметки на руски банки в Молдова. Оттам парите са постъпвали в сметки в Латвия чрез банка Trasta Komercbanka.

Германската Deutsche bank е играла ролята на кореспондентска банка за Trasta до 2015 г. и е осигурявала обслужването на руските клиенти на Trasta. Обърнати в долари, парите са прехвърлени от Латвия в банки по целия свят.

По същото време много американски банки излязоха от Латвия заради опасения, че страната е станала център на международна схема за пране на пари, особено от съседна Русия. През 2013-а заради натиска на американските регулатори JPMorgan Chase спря осигуряването на клиринг в щатски долари за страната. От 2014 г. само две западни банки приемаха международни доларови трансфери от латвийски банки - Deutsche bank и германската Commerzbank. Първата спря кореспондентската си услуга за Trista през септември 2015 г. Шест месеца по-късно латвийските регулатори затвориха банката заради системни нарушения и обявиха, че банката не се е справила с рисковете, свързани с прането на пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10952

4

Мойри

22.03 2017 в 13:41

Охоо, заминаваме си, май. Намирисва, там където пипнат. А, че Кремъл пере пари и как, май беше обстойно разяснено в Досиетата Панама.

42249

3

Denis Rizanov

22.03 2017 в 13:28

Дойче Банк на ФАЩ ли са подчинени?

Мне. На ФЕД. Он им държи златото и им раздава хартийки на определена цена (лихва).
Абе евреите са го измислили или по-скоро откраднали от финикийците.

42249

1

Denis Rizanov

22.03 2017 в 13:07

Ми схемата я прокламират вече седмица. Всеки тръби за нея като нае.ан, но никой в крайна сметка не я осветлява. Последно има ли схема или не? Ако има някой ще направи ли опит да я нарисува?
Но да допуснем хиотетично, че има такава огромна международна "схема". Какви изводи можем да си направим?
1. Латвия ВЕЧЕ Е ОКУПИРАНА финансово, предстои политически. Фактически рускоезичното население там ВЕЧЕ има превес.
2. Путин е Император от световен мащаб, щом може да си позволи да направлява и насочва в угодна нему посока финансови реки.

Абе къде е роско пръдлето да ни светне как води борбата срещу руската агресия на финансовия фронт?
Май тия дни го е занямало нещо. Явявал се по интервюта да си търси работа у някой фонд или тръст из Америката.