Алекс Алексиев: Една трета от парите за "Южен поток" отиват за комисионни

Вероника Шербанова 18 септември 2014 в 21:06 12732 11

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев е бил съветник на премиера Филип Димитров. Алексиев е емигрант в САЩ от 1969 г. Следвал е английска филология в Софийския университет и политически науки в Калифорнийския университет.

През 80-те години на миналия век е съветник на Пентагона за войната в Афганистан и прекарва много време в Южна Азия и Близкия Изток. Дълги години е работил в отдела за национална сигурност в корпорация Rand. След 11 септември 2001 г. работи във Вашингтон като вицепрезидент на Центъра за политика на сигурността и е научен сътрудник в Института „Хъдсън“.

Алексиев е един от създателите и председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания.

Г-н Алексиев, какво е вашето отношение към проекта „Южен поток“?

Като цяло мнението ми е негативно, защото „Южен поток“ не е един икономически проект, който би бил полезен за България, а е изцяло политически проект, който цели да изолира Украйна и по този начин да даде възможност на Кремъл и на Путин да ги шантажират, така че за България това не само, че не е изгодно, а напротив – може да доведе до всякакви негативни обстоятелства и последствия.

Ще донесе ли все пак проектът някакви ползи за България?

Има ползи само за тези, които са въвлечени в този не само политически, но и корупционен проект. За да се разбере това, трябва да се навлезе в материята на това как „Газпром“ или техните началници в Кремъл управляват тези процеси. Според данните на самия „Газпром“ един метър от газопровода струва някъде около 7,5 млн. евро в България. Същият този километър в Западна Европа – Германия, Чехия, Холандия, струва между 2,2 и 2,4 млн. евро. С други думи с 5 млн. евро повече струва газопровод на „Южен поток“ у нас в сравнение със Западна Европа. Според известния газов аналитик Михаил Корчомкин това значи, че 68% от цената на този километър и на целия проект отива за това, което руснаците наричат „откат“, което значи комисионни. С други думи това е корупционният момент, който движи две трети от целия проект и съвсем ясно е, че не само в Русия, но и в България има много хора, които го защитават, поради това, че те могат да извлекат много големи облаги от това. Така че проектът има две страни – еднатата е политическият момент, а другата – корупционният момент. Нито една от тези две части не носи никакви дивиденти за България.

В момента проектът в България е замразен. Какво е вашето мнение за спирането на проекта и за евентуалното му започване в бъдеще, още повече, че преди дни представител на „Газпром“ обяви, че компанията очаква да получи разрешение за строеж в България след изборите?

Това няма как да стане. Третият енергиен проект на ЕС казва следното – в момента, в който тази тръба стъпи на територията на ЕС, със стъпването на територията на България в дадения случай, тя става част от европейската енергийна инфраструктура. Това значи, че тази тръба трябва да остави 50% от капацитета си за конкуренти и че тръбата трябва да се управлява от независим регулатор, а не от „Газпром“, както проектът цели в момента. От друга страна, това значи, че „Газпром“ никога няма да се съгласи на тези условия и единственото нещо, което те искат и се надяват, че ще получат, е някакво изключение от правилата, което просто няма да стане. Мога да дам и пример за това, което ще стане. Преди три години „Газпром“ построи т.нар. Северен поток, който минава от Русия под Балтийско море и излиза на територията на Германия. Те също смятаха, че ще получат изключение от правилата за този Северен поток и жестоко се излъгаха. Затова в момента Северен поток употребява само 50% от капацитета си и Русия губи пари всеки месец от този проект, който щеше да бъде един от двата най-важни проекта – Южен и Северен поток. Така че същото ще стане и с „Южен поток“ и затова аз не смятам, че той дори ще бъде построен.

Има ли според вас консенсус сред държавите членки на ЕС по отношение на проекта „Южен поток“ и ако не – кое мнение преобладава?

Занът си е закон. Това го е казал и еврокомисарят по енергетика Йотингер, това са го казали всички европейски политици, срещу проекта гласуваха мнозинството политици в ЕП, така че отстъпка за „Газпром“ просто няма да има. Разбира се, има компании и държави, които смятат, че ще могат да извлекат някакви облаги от проекта, но законът си е закон и аз просто не вярвам, че ще се даде възможност на „Газпром“ да изпълни тези си желания. Освен това трябва да се има предвид и нещо друго – „Газпром“ има огромен капацитет да изнася ток за Европа - 250 млрд. кубически метра. Миналото лято изнасяха всичко на всичко 161 млрд. кубически метра. С други думи те имат неизползван капацитет около 90 млрд. кубически метра. Ако икономическото въздействие на този проект беше единственото, което се взема под внимание, защо им трябват още 63 млрд., след като вече имат 90 млрд. свободен капацитет. Това може да се види и от изказвания на хора от „Газпром“ като Медведев и Милер, които показват, че това е един политически проект, затова аз не виждам никакъв икономически резон от него, още повече за България. А ние имаме тръба, която да доставя газ на нас и на Турция от Украйна. Така че този проект не допринася с нищо за българската икономика, а само за тези, които ще използват неговия корупционен момент.

Като се има предвид, че участие в проекта имат и много европейски компании, мислите ли, че това може да доведе до отстъпки от страна на ЕС за завършването на проекта?

Има компании, които имат облага от проекта, например италианската комания, която ще поставя тръбите по дъното на Черно море. Тя съвсем очевидно има интерес от продължаването на проекта, защото това е доста голям бизнес за тях. В същото време трябва да се разбере, че последните санкции на Европа и Америка срещу Русия правят ситуацията още по-малко вероятна, тъй като тези санкции, особено американските, забраниха петролна и газова технология да се внася в Русия, каквато тя не притежава. Това прави невъзможно техните проучвания в Арктика, техните дълбоководни проучвания, техните проучвания за шистов газ, така че обстановката през последните месеци не само, че не се е подобрила през последните месеци, а се влоши още повече. Аз просто не вярвам, че в тази ситуация и с тези наложени санкции от страна на ЕС и САЩ има някакъв мегдан да се говори за отстъпки по отношение на „Южен поток“. Просто няма да стане.

А има ли според вас връзка проектът „Южен поток“ с кризата в КТБ?

Не съм компетентен да отговоря на този въпрос. Единствената връзка, която аз виждам, е, че в КТБ един от големите акционери е руската ВТБ, която е една от санкционираните банки и това също е някаква връзка. Напълно е възможно фирми – като тези на Пеевски, които са получавали кредити от КТБ, някои от тях да са потенциални или истински играчи в постряването на „Южен поток“, ако той въобще стане. Но аз не бих могъл да коментирам, защото просто не съм запознат с истинското състояние на нещата там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!