Агитацията от Турция за политическа сила не е "fair play", заяви Герджиков

OFFNews 17 март 2017 в 11:49 3368 1

Огнян Герджиков

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Премиерът Огнян Герджиков

"Вярно е, че има известно напрежение, свързано с една от политическите партии, която получава подкрепа от турска страна, но ние взимаме мерки това да не продължава по този начин. Знаете, че беше привикан турският посланик Гьокче в МВнР, за да му бъде отправено предупреждение да не правят това. Този опит за намеса и агитация за определена  политическа сила не е във fair play-а." Това заяви служебният премиер проф. Огнян Герджиков в отговор на въпрос на журналист.

Герджиков говори в Софийския университет, където уважи церемонията по повод 10-годишнината от създаването на административните съдилища в България.

Премиерът призна, че Турция се е опитвала да се намеси "във всички избори през последните години в условията на демокрация по-ясно или не толкова ясно", агитирайки "скрито или не толкова скрито".

По повод поредната агитация от турските власти Герджиков заяви, че МВнР ще вземе мерки.

Попитан дали не е редно да се ограничат силно изборните секции в Турция предвид обстановката там, той посъветва журналистите да не искат толкова радикални неща.

"В закона е казано колко ще бъдат секциите в страните, които не са членки на ЕС. Те са 35. Няма никакво основание да се нарушава този закон“.

Ограничаване на секциите в Турция поиска Константин Проданов от Движение 21, водач на листата на коалицията "АБВ-Движение 21" в 23 МИР в София и 27 МИР в Стара Загора.

"За мен са много обезпокоителни действията на турския посланик. Прикритата пък и не дотам прикритата агитация за определени партии, финансирането и натискът върху изселнически организации и финансово мотивирани, както и със заплахи да гласуват по определен начин, автобусният десант, който се готви в момента. Всичко това показва, че има много сериозно вмешателство в изборния процес от страна на една външна сила, която не крие претенцията си към определени български територии. За момента ние сме беззъби и чакаме Европа да се намеси и да ни реши проблема“, каза Проданов и попита защо продължаваме да поддържаме избирателни секции извън посолството в Турция и че е очевидно, че не може да се гарантира честността на изборния процес, както и защо не се свиква Консултативния съвет по национална сигурност и търпим турския посланик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови