Държавно финансиране и за общинските болници искат Движение 21 и АБВ

OFFNews 23 март 2017 в 09:59 3322 0

Общинските болници трябва да бъдат финансирани с пари от държавния бюджет въпреки оскъдицата, смятат кандидат-депутатите от 24 МИР София на коалиция „АБВ – Движение 21“ Татяна Дончева, Данаил Георгиев и Николай Цуцумански. Те посетиха Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Бухово.

От десет години годишният бюджет за издръжка на болницата е 600 000 лв., а това е една от трите болници в София, които са последна спирка на хора, които нямат средства за качествено здравеопазване - бездомни, изоставени от близки, измамени от жилищна мафия, хора без осигуровки, но с тежки заболявания. Някои са с ампутирани крайници, други - с тежка деменция.

От болничното заведение казват, че дневно дават по 1,40 лева за храната на един пациент.

„Там, на края на града, в лъскавия 24-ти МИР, който много хора свързват с „Царя“, с Докторската градина, със сградите на посолствата, с най-лъскавите медицински клиники. Там, на края на града, е тази болница. Може би е хубаво всички кандидати за парламента да намерят едно такова място, защото такива места по страната има много и да видят, че освен лъскави лимузини, престиж и други суети този живот има много тежки моменти, много тежки ситуации и че все пак те отрезняват нашите стремежи към кариера и постижения и същевременно трябва да ни ангажират да организираме правилно финансиране на тези места“, заяви водачът на листата Татяна Дончева. 

По думите на кандидатите за народни представители очевидно финансирането на тези здравни заведения не е по силите на една община, било тя и Столична, а още по малко за общините в по-бедни региони на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови