Галъп: БСП и ГЕРБ равни - последната седмица решаваща за победител

OFFNews 19 март 2017 в 15:20 14666 20

Кой ще спечели изборите на 26-ти март- БСП или ГЕРБ, ще зависи от последните дни на кампанията.

Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл. Данните преди решителната фаза на изборната кампания показват равенство сред онези, за които може да се очаква да гласуват със сигурност. Формулата на влизащите в парламента остава 5+1. Сред твърдо решилите да гласуват 30,3% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 29,9%, за Обединените патриоти – 11,5%, за ДПС - 8,1%, за партията на Веселин Марешки ВОЛЯ – 6,5% и за коалицията „РБ - „Глас народен“ - 4,4%. Това са формациите, които биха попаднали в Народното събрание, ако изборите бяха днес. До изборите обаче има още една решаваща седмица.

Според анализа на Галъп обаче ГЕРБ разполага с малко по-широк електорален корпус и в момента работи по оползотворяването му. Електоратът на БСП обаче остава в по-мобилизирана форма в сравнение с конкурентния електорат. При Обединените патриоти е възможна динамика в дяловете подкрепа във връзка с напрежението с Турция.

При ДПС само изборните резултати могат да покажат дали и каква щета нанася ДОСТ – този тип данни трудно могат да се установят със социологически методи, а и невинаги респондентите са искрени в своите отговори. Самата партия ДОСТ традиционно има минимална декларативна подкрепа, но при нея решаващ ще е вотът от чужбина.

ВОЛЯ на Веселин Марешки изглежда ощетена от двуполюсното противопоставяне между ГЕРБ и БСП, което като цяло застрашава по-малките формации. Засега коалицията на Реформаторския блок и „Глас народен“ се справя с този проблем, но влизането им в Народното събрание зависи от мобилизацията им. Положително обстоятелство за реформаторите е това, че остават основен субект с изгледи за преминаване на „бариерата“ в сравнение с „Да, България“ (2,3%), и „Нова република“ (1,5%). Сред политическите сили с по-чувствителен резултат личи и коалицията на АБВ и „Движение 21“ - с 2,4%, За други партии биха гласували 3,1%. 

До урните се очаква да отидат около 3,7 милиона души, около една пета от които вероятно ще вземат решение в идните дни. 2,5% от гласуващите вероятно биха гласували с „Не подкрепям никого“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12114

20

Вики

20.03 2017 в 03:48

Балкански,на кое кьоше ще раздаваш десятките. В евро ще бъдат нали, а не в рубли. Комуниститутките??? Мнго са, окървавени са!

63994

18

Red or Dead

19.03 2017 в 20:08

Алоооу....умен(в кавички)....ЗАЩО лъжеш по толкова кокошкарски начин.....

““Овце...
Нинова от днес“““““

"Демокрацията ни е отнела много"

-------------------------------------------
Ето ТОЧНО какво е казала прекрасната другарка Корнелия Нинова...дословно!!!

"Демокрацията ни отне много, но ни даде свобода да имаме мнение, да се борим за правата си. ГЕРБ ни отне тази свобода"


Нали разбираш поради что сте един кемпер паплач...и ако съберете 0,65%...туй ще ви е....апогея...айде беги за още “умнотии“.....

Призовавам всички българи да накажат шайката предатели с гласа си за ........БСП, партията която ще ни върне там където принадлежим генетично.....в Евразия....всяка секунда в прогнилата барка наречена ес ни води към бездната....

ПОБЕДА БУДЕТ ЗА НАМИ...

11841

13

трафоПОСТ

19.03 2017 в 18:23

Абе, престанете да публикувате анкети на голфклуб Галъп. Кривогледия и Кънчо нали обещаха да не се занимават със социология ако не познаят на предишните избори? Тогава прогнозата им се размина с 12 процента.

12017

12

Кулин бан

19.03 2017 в 18:20

Тва Gallup на Лайчев ли ги пуска тия изследвания?