Кунева: Ако трябва да се избира между 1 километър по-малко магистрали или 1000 учители повече, избирам второто

ОFFNews 22 март 2017 в 17:28 2268 1

"Ако трябва да избираме между 1 километър по-малко магистрали, но 1000 учители повече, аз избирам второто." Това заяви във Велико Търново лидерът на ДБГ Меглена Кунева.

"Превес на професионалното образованиe, създаване на повече педагогически кадри, мощно финансиране на българското образование, учителите и образователната инфраструктура, оборудване и база с поне 4,5% от БВП - на това трябва да заложи България, за да просперира. Именно затова и ние от Реформаторския блок – Глас народен залагаме тези неща в програмата си", категорична беше Кунева.

"Най-важното, което успяхме да направим в управлението на сектора на образованието, беше увеличението на учителските заплати. Да, стана през скандал, защото тогава премиерът се сблъска с мен и то затова, че сме спазили колективния трудов договор и спазваме ангажиментите си като държава спрямо този документ, припомни Кунева. По думите й обаче e имало смисъл от този сблъсък. За българското образование се заговори, след като показахме на цяла България, че учителят трябва да е в центъра на системата и усилията на държавата. Статутът на тази професия и респектът към тях за мен са били водеща политика в 10-те месеца докато бях министър", каза още тя.

По отношение на делегираните бюджети, Кунева посочи, че са добър инструмент, защото дават самостоятелност на директорите и учителите. След 9 години работа, сега е времето да се направи оценка как функционира и да се направят подобрения. Тя обясни, че е нужда от повече гъвкавост и обвързване с резултатите на училищата.

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови