Ланс Армстронг и Sky отричат за механичен допинг

OFFNews 30 януари 2017 в 10:44 3890 0

Ланс Армстронг по време на пробега Париж - Ница през 1998 година

Дългоочакваният документален филм, посветен на измамите в колоезденето с т.нар. механичен допинг, беше излъчен вчера по американската телевизия CBS.

В главната роля в него влиза унгарския инженер Ищван Варяш, считан за създател на технологията, с която във велосипеда се вграждат скрити моторчета, които подпомагат състезателите. Той твърди, че е продал изобретението си през 1998 година на анонимен клиент, а от следващата до 2005-а включително Ланс Армстронг печели седемте си поредни състезания на Тур дьо Франс.

Впоследствие победите му бяха отнети заради употреба на допинг, но сега името му беше замесено и с тези моторчета. Във филма Армстронг не се появява, но чрез адвоката си декларира, че никога не е използвал никакви подобни средства.

На мушката е и отборът на Sky, като там ссъмненията идват от свръхтеглото на велосипедите им по време на бягането по часовник на Тур дьо Франс 2015. При измерването се установява, че те тежат с 800 грама повече, колкото е и теглото на въпросните моторчета на Варяш.

Говорител на отбора казва, че теглото идва от елементи по аеродинамиката, а не от скрити моторчета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови