Замесват името на Ланс Армстронг и с механичен допинг

"Бащата" на технологията Ищван Варяш проговаря ексклузивно в нов документален филм

OFFNews 28 декември 2016 в 13:06 9168 0

Инженер Ищван Варяш продава прототип на изобретението си през 1998 година на голям клиент.

Нов документален филм, посветен на измамите в колоезденето с т.нар. механичен допинг, ще бъде излъчен от американската телевизия CBS през януари. В лентата се замесва името на Ланс Армстронг, чийто седем титли от Тур дьо Франс бяха вече отнети за употреба на допинг.

Пред камерата ще застане унгарският инженер Ищван Варяш, считан за изобретател на технологията, която позволява поставянето на скрито моторче във велосипеда, даващо непозволено предимство на състезателя.
За скритите моторчета във велосипеди се говори отдавна.

През 2010 година с обвинения в използването им се сдоби и швейцарската звезда Фабиан Канчелара, но доказателства не бяха открити. Въпреки многото направени проверки от страна на Международния колоездачен съюз, така и не беше хванат нито един професионален колоездач, който да използва механичен допинг. Единственото конкретно разкритие идва от женското колоездене, когато на световното по велокрос до 23 години в един от велосипедите на белгийката Фемке Ван ден Дрише беше открито скрито в рамката на велосипеда моторче.

Във филма унгарският инженер разказва, че е продал изобретението си през 1998 година на неназован клиент. Той е получил пари, за да скрие за съществуването на изобретението си за десет години и така конкурентите да не могат да се възползват.

Варяш е бил потърсен за коментар, но е отказал да говори преди излъчването на филма. Той казва, че разкритията са изключително сериозни и ще разтърсят за пореден път света на колоездачиня спорт.

Веднага беше направена връзката между годината, в която унгарецът продава изобретението си - 1998-а, и последвалата серия от седем поредни победи в Тур дьо Франс на Ланс Армстронг, чийто титли бяха отнети след допинг скандал. Варяш не казва нищо конкретно, но намеква, че стилът на каране на Армстронг е бил подходящ за помощ от механичен допинг.  Авторите на филма се срещат и с бившия съотборник на Армстронг Тайлър Хамилтън.

Светът на колоезденето вече е настръхнал в очакване на новия голям скандал, който може отново да прати спорта в нокаут. "Това е документален филм, няма да си разказваме басни", увеличи още повече интригата унгарския инженер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови