За 3-ти март – ex post facto

Владимир Йончев 06 март 2017 в 15:46 5380 7

Грети Стефанова

Толкова много емоции и чужди знамена на Българския Национален празник – 3-ти март. Защо? Дали, защото е 2017 г. и след 20 дни има предсрочни парламентарни избори? Дали, защото не си четем историята или не искаме да я прочетем? Защо сме съгласни чужди очи и уста да ни казват какво е било? А не е минало толкова много време. Само 140 години от свободата, след 500 години турско робство, така както казва Иван Вазов.

Дали пък времето не е малко? Защо още не сме видели оригинала на Санстефанския договор? Той все още е скрит от Русия! Оригиналът на договора е заключен дълбоко в руските архиви, до които достъп все още няма никой, особено български историци. Защо го крият от нас? Крият го тези, които не разрешават участие на България при подписването му в Сан Стефано – на 19.02.1878 г. (днес 03.03). Защо делегацията се състои само от руснаци? Защо няма български първенци, при положение, че на Цариградската конференция – XII 1876 – I 1877 г. се признава съществуването на българска нация.

Много свидетелства има как изтъкнати българи – екзарх Антим I, Александър Богориди, Георги Кръстевич, поетът и журналист П. Р. Славейков и др. са готови да вземат участие на срещата, на която се определя съдбата на България. Руската делегация избира датата 19.02.1878 г., защото император Александър II на този ден през 1855 г. се възкачва на престола. На този ден през 1861 г. премахва крепостничеството в Русия и става „Цар освободител“ на руските селяни. Внушението е, да стане такъв и на българите, внушение, преследвано от граф Н. Игнатиев, наричан „Лъжко паша“, което внушение върви и до днес.

Санстефанска България е окупирана от руски окупационен корпус, който няма задължение и намерение да напусне България. Чак Берлинският договор от 13.07.1878 г. чл. 22, изрично задължава Русия да изтегли всичките си войски от България. В официалните архивни руски документи и в българските дипломатически преписки до 9.09.1944 г., този период от нашата история е означен „руска окупация на България“, като дори се говори за България не като държава, а за „Балканска област“. Това се вижда в архивите на руския окупационен фонд и в „Авантюрите на руския царизъм“ от 1935г., с убийствения за всеки днешен русофил предговор на комунистическия лидер Васил Коларов. 

Свободата идва със смелостта и апостолското дело на Левски, с бунтовните стихове и дела на Ботев, с кръвта на априлци и батачани, с безстрашието на най-великите – Опълченците на Шипка. Те обръщат изхода на войната.

И ето я цената: България плаща с реки от кръв и тонове злато. 60 000 са убити на Шипка, Шейново, Плевен, София, Стара Загора, 32 тона злато, в български пари – 89 640 000 златни лева. Изплатено! Нищо не ни е дадено даром. Нашата свобода беше защитена и с перата на Виктор Юго, Лев Толстой, Достоевски, Гладстон, Чарлз Дарвин и Оскар Уайлд. В такъв ден сме признателни и към руските войни и доброволци румънци, финландци, поляци, украинци, сърби, черногорци, естонци, литовци, латвийци и други войни загинали в тази война. Те не само възславиха българската кауза, но се бориха за нея и ни завещаха да не забравяме, че свободата отлита, ако не я пазим и тачим, ако не се борим за нея всеки ден.

Съхранили достойнството на възрожденците, изграждайки държавността и институциите, ние българите вървим редом с европейските нации, избирайки още тогава – на 3 март 1878г. европейския път.

За нашите деца да опазим България. Да я направим силна.

За силна България в Европа.

----------

Грети Стефанова е председател на ДСБ р-н Красно село и общински съветник от ДСБ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

7

Hissarion

07.03 2017 в 17:12

Много странна е цялата тази кампания особено срещу Граф Игнатиев. Не знам откъде са го измислили това за Лъжко паша, но дълбоко се съмнявам българите да са го наричали така, имайки предвид подкрепата, която оказва за създаването на българската църква, а след това Санстефанския договор. Поне някакви източници да показват като хвърлят разни грозни обвинения.

42249

5

Denis Rizanov

06.03 2017 в 19:04

Умирам да чуем доводите на нищожеството наградило първите 3 коментара с по -1. И ако приемем, че в коментар 3 има недопустим език и обидни слова то какви ще са за коментар 1 и 2?! Излез бе мършо мършава! Излез, изпълзи, покажи се, напиши си мнението да ти го таковам таковата, майка ти недотакована!

9016

4

Стоян Трушков

06.03 2017 в 16:52

До падането на България под турско владичество, страната ни е била значим фактор сред страните на Балканския полуостров. При цар Симеон и цар Крум България е с граници на три морета!! След освобождението от турско владичество България вече не е даже незначителен фактор сред балканските страни ?! Единствено на България - за разлика от останалите балкански страни, се дава автономия 40 години след тях!? Единствено България- за разлика от останалите балкански страни, е винаги съюзник на губещата страна през двете световни войни, следствие на което е най-ощетената сред балканските народи!? Дали поради ред обстоятелства, ние не сме имали достатъчно подготвена и борбена интелигенция със свои изявени личности и водачи, за разлика от другите балкански народи?! Ще могат ли нашите историци да формулират поне част от тези зловредни обстоятелства, за да се избегне подобно въздействие най-вече в настоящата, но и бъдеща наша история?!

29585

2

Izalina

06.03 2017 в 16:40

И като сте почнали, дайте да строшим още време да поспорим по всяка една дата в историята, която касае съдбата на България - пряко или косвено.

За мен е важно да помним. Всичко. И вместо да разравяме кости, защо не се концентрираме в съвремието и да видим днешните си кусури, м?

За мен 03.03. е значително по-достойна за признание дата в историята ни от 09.09. и то не защото се кефя повече на тройката отколкото на деветката като цифра. Така че сърцераздирателните повествования да бъде или да не бъде третият март ми писнаха. Вземете се в ръце и свършете и вие нещо на ползу роду най-накрая, че ше ви вземат мътните!

П.П. Последните 3 изречения не ги разбрах, честно. Ни като послание, ни като елемент от цялото.

29585

1

Izalina

06.03 2017 в 16:40

"Берлинският договор от 13 юли (1 юли стар стил) 1878 г. е международен договор, който урежда промените в положението на Османската империя след Руско-турската война (1877 – 1878). Договорът е заключителния документ от Берлинския конгрес ....
Договорът се състои от 64 члена. Унищожава разпоредбите на предварителния Санстефански мирен договор от 3 март 1878 г. между Русия и Османската империя...."
Източник Уикипедия.

Санстефанският (предварителен) договор си е съвсем достъпен и няма причина да се съмнявам, че е точен превод на оригинала. След като Берлинският унищожава разпоредбите му за какво ви е всъщност в оригинал?

"Чл. 8. Турска войска не ще има вече в България и всички стари укрепления ще бъдат съборени за сметка на местното правителство..."

Да - противоречиво и несправедливо, но е краят. И сме проиграли много други шансове да сложим далеч по-добри и правилни начала.