Драматургът-философ Хуан Майогра идва в София за своя пиеса в Сатирата

ОFFNews 21 март 2017 в 19:00 4548 0

Световноизвестният испански драматург Хуан Майорга ще гледа своята пиеса „Хамелин“ утре - 22 март от 19.30ч. на камерната сцена на Сатиричния театър.

„Хамелин“ е дипломен спектакъл на младия режисьор Александра Петрова. Постановката има две номинации за наградите "Икар 2017" в категорията "Дебют" - за режисурата на Александра Петрова и за актьорското изпълнение на Мартин Христов.

С пиесата си Хуан Майорга печели испанската награда за сценични изкуства „Макс“ в четири категории, сред които тази за най-добър драматург и най-добро представление. През 2016 Хуан Майорга получава наградата “Europe Prize Theatrical Realities” – най-престижната европейска награда в областта на драматургията.

Майорга е роден през 1965 година в Мадрид. През 1988 се дипломира в две специалности – "Философия" и "Математика".

Специализира в Германия и Франция. Става доктор по философия с дисертация върху немския философ Валтер Бенямин. В началото на кариерата си преподава математика, а по-късно Драматургия и Философия в Кралското висше училище за драматично изкуство в Мадрид. Ръководител е на катедрата по Сценични изкуства към Университет Карлос III, Мадрид.

Автор е и на редица философски трудове, есета и статии, в които разглежда теми като историята, паметта, Европа, Аушвиц, връзката между културата и жестокостта, както и, разбира се, театъра.

Известният като „лошото момче” на френското кино режисьор Франсоа Озон („Осем жени”, „Басейнът”) базира сценария на филма си “Dans la maison” („В къщата”) върху пиесата на Майорга “Момчето от последния чин”. Филмът печели отличията за най-добър филм и най-добър сценарий на кинофестивала в Сан Себастиян през 2012, както и приза на ФИПРЕССИ от фестивала в Торонто.

За пиесата:

Какъв е светът, видян през очите на едно дете, и какъв е светът, който възрастните създават за своите деца? Възможно ли е да се бориш за промяна, когато ти самият си част от системата?

Модерен и прогресиращ град. Отдаден на работата си следовател поема тежък случай, който взривява общественото мнение и поставя в непримирим сблъсък човешкото с професионалното.

Пътят на полицейското разследване запалва светлините на Другия град, който сме свикнали да не забелязваме, за да ни отведе на мястото, където болката и обичта, насилието и състраданието експлодират, за да създадат оглушителния вакуум на мълчанието.

„Хамелин“ е една нова приказка за плъховете и хората. Провокира ни да погледнем, да се погледнем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови