"Улица Сезам" ще има и герой с аутизъм

OFFNews 20 март 2017 в 09:48 7518 0

Популярното американско детско образователно предаване "Улица Сезам" вече ще има и кукла с аутизъм.

Обичаните герои като Голямото пиле, Бисквитеното чудовище и Оскар радват зрителите вече над пет десетилетия. Сега в предаването влиза момиченцето Джулия - с червени коси, с любимото си зайче и... с аутизъм, съобщава Би Би Си. Дебютът на героинята е през април по телевизионните канали HBO и PBS.

Новият персонаж е допълнен и в книжките по поредицата.

Причината Джулия да бъде включена в "Улица Сезам" е нарастващият брой на диагностицирани с аутизъм. Към момента едно от всеки 68 деца американски деца са с тази диагноза, сочи статистиката.

Да се обясни на малчуганите с какво аутистите са по-различни, понякога е трудна задача. Затова образователното предаване се заема с нея.

Сценаристите дълго умували как да представят проблема пред малките зрители, защото диагнозата до голяма степен е със специфични прояви при всеки индивид. В дебютния си епизод Джулия проявява някои от най-характерните особености - например не обръща внимание на Голямото пиле, когато ги запознават. То си мисли, че тя вероятно не го харесва, но другите кукли му обясняват, че тя е просто леко различна и прави нещата по различен начин.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови