Стефка Костадинова: С днешните емоции щях да скоча 210 сантиметра

Донислав Донев 21 март 2017 в 17:19 5662 1

На емоционална церемония официално бе представено "Да прескочиш света" - илюстрирано издание, посветено на 30-годишнината на историческо за спорта събитие. Световният рекорд в скока на височина за жени от 209 см. на Стефка Костадинова влезе в исторически снимков сборник.

Създателите на албума са Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов. Цената на книгата е 20.90 лв, а страниците са 209, в които е илюстрирано всичко свързано със световния рекорд на Костадинова, поставен на 30 август 1987 г. на Олимпийския стадион в Рим.

Безброй легенди на българския спорт уважиха събитието: Любо Ганев, Боян Радев, Мария Гроздева и още десетки олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти и спортни легенди. Проф. Даниела Дашева - министър на младежта и спорта, Валентин Михов, президентът на БФЛА Добромир Карамаринов също бяха сред спортният елит.

"Нямате идея колко съм развълнувана, че уважихте моя празник. Много ви обичам. Никога не съм си мислела, че този рекорд ще се задържи 30 години на върха и никога не съм искала да е ан върха толкова дълго. Имаме страхотна българска школа във високия скок.

Искам да благодаря на семейството си, на Николай Петров, на клуба си, на спортното училище в Пловдив, на Данчето Благоева, Люси Андонова, Светлана Исаева, Емилия Драгиева и Лиляна Видева - без вас нямаше да поставя световния рекорд. Имах шанса да работя с Николай Петров - човекът, с когото бяхме и сме световен тандем и в момента. Ти ме направи момичето, жената. Може би днес, ако бях на пистата, щях да скоча 210 см с толкова много подкрепа и емоция", сподели Костадинова.

Подтикнат от носталгични спомени, бившият треньор и съпруг на легендарната лекоатлетка Николай Петров се изказа през сълзи по време на церемонията: "Започвам с една лека нотка на носталгия - хубав спомен за нещо много велико. Резултатът говори много за това колко уникално е това постижение.

Започнахме в един момент, когато и двамата бяхме млади и зелени. Ти положи много усилия през годините, показа много качества. На това състезание (Световното първенство в Рим през 1987 година) ти успя три пъти да преодолееш себе си - първо успя да скочиш 204 см от третия опит, след това да победиш с 206 см и да поставиш световен рекорд от 209 см", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови