Част от тютюневите складове в Пловдив пред събаряне от собствениците

OFFNews 22 март 2017 в 12:48 4782 1

Част от тютюневите складове в Пловдив на ул. "Г.М. Димитров" са пред събаряне от собствениците от фирма "Галакси Инвестмънт Груп". За това сигнализираха на пресконференция днес от "Да, България". Председателят на движението Христо Иванов и Петкана Бакалова, която е член на партията и зам.-председател на Камарата на архитектите, показаха документи, които доказват истинността на техните твърдения. 

На 20 август миналата година пламнаха тютюневите складове в града под тепетата, два дни след това кметът на Пловдив издаде заповед, с която да бъдат предприети действия за оценки на щетите.

В рамките на тази процедура от Националния институт по недвижимо културно наследство (НИНКН) изпращат писмо до Общината, с което уведомяват, че складът на ул. "Г.М Димитров" е част от групов паметник на културата и следва той да бъде част от издадената от кмета заповед.

На 31 август протоколът е издаден, като той задължава собствениците да предприемат действия по укрепване и възстановяване на сградите.

Собствениците на тютюневия склад на "Г.М. Димитров" внасят проектна документация в общината за временно укрепване на сградата.

На 9 декември този проект е одобрен, но е скандално какво включва той. Според "Да, България" собствениците искат да разрушат цялата сграда.

"Проектът включва пълното разрушение на тютюневия склад, включително на основите. В документацията пише, че има укрепване на фасадите, но само в контекст безаварийно да бъде разрушена едната част, а след това да премахнат фасадите и фундаментите", каза Бакалова.

Януари месец тази година фирмата-собственик внася в общината заявление за изпълнение на проекта.

Общината в Пловдив изпраща писмо до Министерството на културата и НИНКН, в което пита два въпроса и търси еднозначни отговори: разрешавали се премахването на тютюневия склад и приключила ли е оценката за паметник на културата.

На 17 февруари от НИНКН отговарят положително на първия въпрос и позволяват фактическото разрушаване на складовете.

А на втория въпрос от Института отговарят, че оценката не е приключила. Как и защо ще бъде разрушена сграда, част от групов паметник на културата, чиято оценка все още не е приключила, отговори няма.

За случая са уведомени министърът на културата Рашко Младенов и президентът на България Румен Радев, казаха от "Да, България". 

"Пореден скандален пример за това как българската мафия ни задушава и руши", коментира Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови