ДАНС изгони още един турчин, друг опитал да открадне държавна тайна

OFFNews 22 март 2017 в 10:18 19171 9

срещу единството на нацията

Още един турски гражданин е изгонен от страната на 21 март, съобщиха от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС). Наложена му е принудителна административна мярка „експулсиране”, „отнемане на правото на пребиваване” и „забрана за влизане в Република България” за срок от пет години.

По данни на българското контраразузнаване единият турчин е работил за създаването на антибългарски нагласи в райони със смесено население. Действията му застрашавали единството на българската нация. Лицето е било у нас от няколко години със статут на продължително пребиваващ като служител на турска държавна институция.

Другият турски гражданин е включен в списъка с чужденци, за които има данни, че с действията си застрашават националната сигурност или интересите на страната.

Според събраните данни, докато бил у нас, турчинът е правил опити да се сдобие с информация, която представлява държавна тайна. ДАНС разполага с информация за действия на лицето, които били насочени срещу единството на нацията и опити за оказване на въздействие върху български институции в полза на чужд държавен интерес.

Взетите мерки са в изпълнение на функциите и правомощията на органите на ДАНС по противодействие на заплахи за националната сигурност съгласно член 4 от Закона за ДАНС.

От контраразузнаването припомнят, че миналата седмица бяха взети мерки за изгонването на други трима турски граждани. Единият от тях бил секретар на валията на Одрин.

В сряда вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, който отговаря пряко за организацията на изборите в страната, заяви, че има информация за намеса на Турция за предстоящия вот на 26 март.

Имаме сигнали, че от Турция се организират автобуси с избиратели за вота на 26 март, но е трудно да се каже откъде идва организацията. Издадени са предупреждения и актове на партии за нарушения на изборния процес - агитация на чужд език и използване на предизборни клипове, добави още Янев. Той потвърди, че има информация за изпращане на есемеси в Турция, но не квалифицира дали това е притискане и оказване на влияние, каза Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

6

А руснаците кога ще ги почват?

12094

5

дони

22.03 2017 в 11:25

Хайде подхванете и руската колона, че ни идва в повече от гадове в тази държава...

77927

1

El Commandante

22.03 2017 в 10:30

Никога преди не се е чувало за подобна активизация на ДАНС, явно нещата са резко сериозни...

Пипайте здраво пичове, сипвайте им на богато на турчолята...