А защо не eu2018.бг?

Филип Петров 20 януари 2017 в 10:04 6108 3

С наближаването на председателството ни в ЕС се появи и нуждата от официално пускане на уебсайт. За такъв бе избран eu2018bg.bg, което предизвика недоумение – защо това дублиране на “bg”? Оказа се, че логичният домейн eu2018.bg е зает още от 25/01/2008 и поради някаква причина държавата не е успяла да се сдобие с него – понеже нямам никаква вътрешна информация, няма да развивам теории защо. В тази статия няма да говоря и за това дали някой не си е свършил работата в държавната администрация – това също не знам. Просто ще предложа един възможен изход от създалата се ситуация, с който поне частично да се замаже проблема.

Практиката в ЕС е сайтовете за председателствата да следват следния формат: eu<година>.<ccTLD>, където ccTLD е главния домейн на държавата. Е, ние си имаме два ccTLD – това са .bg на латиница и .бг на кирилица. Тоест бихме могли да имаме домейн eu2018.бг.

Първо ще започна с трите преки позитива от подобно решение:

П1. Ще популяризира новия ccTLD;

П2. Поставя се акцент върху кирилицата, а тя е част от културата на България, т.е. нещо, което си заслужава да се популяризира около председателството ни – дълго време се борихме за неща като „еуро или евро“ и подобни казуси, и смятам, че е добре да си поддържаме тонуса на този лингвистичен фронт с оглед на евентуални бъдещи битки;

П3. Домейнът ще спази конвенцията, която се е спазвала от всички други държави преди нас, т.е. няма да създаваме срамен прецедент.

Нещата обаче не са чак толкова прости. Има един огромен негатив: на хората в чужбина ще им е изключително трудно да напишат такъв домейн в браузъра си. И да, това практически моментално спира инициатива за пълно мигриране към такъв домейн.

Едно възможно решение е да се направят две версии на сайта – една на английски език с .bg домейна и една на български език с .бг домейна. Това обаче би засегнало съвсем бегло споменатите ползи – П2 става безсмислено, защото няма нужда да популяризираме кирилицата при нас самите, а П3 се губи почти напълно. Тоест едно такова решение в общи линии е не много смислено – по-скоро усложнява нещата, отколкото помага за каквото и да е.

Това, което аз предлагам, е да се направи компромисен вариант – пренасочващ домейн. Става въпрос eu2018.бг да бъде основния уебсайт, а домейна eu2018bg.bg да препраща към него (пренасочването е ако напишете един адрес в браузъра, да бъдете прехвърлени към друг). Това не е пълно, но е поне частично разрешаване на проблема:

- Рекламните материали на чужди езици все пак ще трябва да промотират eu2018bg.bg, защото се очаква хората да изписват домейна ръчно в браузъра, след като видят съответната брошура, клип, т.н.

+ Когато чуждите електронни медии пускат връзки към сайта, те ще използват „правилният“ домейн eu2018.бг, което води до споменатите ползи. В това няма технологични пречки нито за журналистите (copy-paste на адреса от браузъра не изисква наличие на регионални настройки с български език на компютъра), нито за ползвателите на сайтовете (кликането на линк също не изисква да има настроена клавиатурна подредба с кирилица).

Такова решение разбира се не е пълно (срамът от това, че не притежаваме eu2018.bg продължава да го има, а съществуването и промотирането на домейн като eu2018bg.bg го афишира пряко), но поне до някаква степен гафа ще бъде замазан, с което ще има изкарани частично и въпросните ползи.

Сещам се и за трети, „обърнат“ вариант – да се регистрира eu2018.бг, който да пренасочва към основен сайт eu2018bg.bg. Отново рекламните материали ще трябва да промотират единия домейн на български език и другия на чужди езици, само че, поне според мен, ползите са още по-малки. Най-първият вариант – с два сайта и без пренасочвания – даже е малко по-добър от този.

Накрая, но не и по важност, има още един чисто технологичен проблем – регистраторът имена.бг все още не е пуснал публично регистрации в зоната на домейните .бг. Мога да предположа, че има голям документооборот между тях и ICANN, както и вероятно имат има някакви срокове, които трябва да бъдат спазени, преди да може хората свободно да регистрират домейни в новата зона. Все пак ми се струва, че изключение за подобна по значимост кауза би могло да бъде направено, стига да има достатъчно голямо желание от „съответното ниво“.

Знам, че предложението ми е спорно, както и осъзнавам, че вероятно няма да се осъществи, но все пак си мисля, че идеята си заслужава. Вие какво мислите?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови