Плувецът Райън Лохте налага нов стил в свободния стил (видео)

OFFNews 11 август 2016 в 14:54 16942 0

Снимка FINA Doha 2014

Американският плувец Райън Лохте спечели златото на щафета 4 по 200 м свободен стил заедно със съотборниците си Конър Дайър, Таунли Хаас и Майкъл Фелпс, като финишираха с време 7:00.66 мин.

Не само победата обаче привлече вниманието на зрители и медии. Уникалният стил на плуване на Лохте ги впечатли не по-малко. Той се проявява, когато плувецът се обръща. По принцип след обръщането плувците се придвижват под водата, като ритат с крака по корем. Американецът обаче го прави по гръб. В най-ниската точка той е на метър и половина дълбочина. Заради това, а и защото остава по-дълго от останалите под водата, той успява да избегне бурната вода на повърхността след оттласкването му от стената.

„Винаги съм знаел, че съм по-добър в ритането по гръб.“

Неговият треньор Дейвид Марш одобрява техниката на плувеца и казва: „Правилата на свободния стил са да плуваш по какъвто и да е начин. Свободния стил е свободен.“

Треньорът допълва, че свободният стил е на 100 години, а Лохте открива нов начин за плуване в него. Неговото обръщане вече е известно като „обръщането на Лохте“.

През 2015 плувецът използва тази техника на обръщане и на 200 м бътерфлай, но Международната федерация по плуване излезе с официално съобщение, в което се казва, че този вид обръщане е позволен само при свободния стил.

Райън Лохте твърди, че по този начин печели почти секунда преднина.

Лохте има 6 златни, 3 сребърни и 3 бронзови олимпийски медала. Последното злато е от отборната щафета и класира Райън Лохте на второ място по медали от Олимпиада в плуване при мъжете. Първи е легендата Фелпс. Този дисциплина докара 21-ия златен медал за Фелпс, който около час по-рано спечели и на 200 метра бътерфлай.

Сега Лохте е единственият, който използва тази техника, но успехите му поставят въпроса дали тя няма да се превърне в масово прилагана в плуването в свободен стил.


Вижте „обръщането на Лохте“ във видеото:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови