Мая Манолова повежда борба с наглите работодатели

Работи по 11 сигнала за фирми, подиграли се с труда на служителите

OFFNews 22 март 2017 в 09:39 9816 5

Мая Манолова, национален омбудсман

Омбудсманът Мая Манолова повече борба срещу "нагли работодателите", които не плащат възнагражденията на служителите си и потъпкват трайно законите и правата на работниците.

Екипът на обществения посредник е събрал жалби срещу 11 такива работодатели в страната и е амбициран да работниците да хората да получат неиздължените си заплати, обяви омбудсманът в интервю за БНТ.

Държавата трябва да вземе мерки срещу наглостта на работодателите и да зашити своите граждани, посочи Манолова. Тя добави, че протестите на работници ескалират. В 11-те жалби от цялата страна, по които омбудсманът работи, ставало въпрос за експлоатация на човешки труд в 21 век, за нагло отношение от работодатели, за измами, по-лоши от телефонните. Тук става въпрос за мамене с години. "Вбесяващо е и същевременно юридически възможно", коментира Манолова.

В същото време тя смята, че хората нямат усещането за подкрепа от страна на закона.

"Остават с впечатлението, че никой не стои зад гърба им. В случая с шивачките в Дупница, някакъв човек дошъл в България. На няколко места вече е мамил работници и в момента, след като ходих 5 пъти и се договорихме, и си стиснахме ръцете, в крайна сметка се подигра и на хората, и на институцията на омбудсмана, и на всички български власти. И държавата, това, което трябва да направи, е да застане зад гърба на своите граждани. Един некоректен работодател води след себе си още 5 такива. Когато не се наказват безобразията, те се мултиплицират", гневи се Манолова.

Тя коментира и протеста на миньорите от рудника в Оброчище, които от днес са в гладна стачка заради некоректно отношение от работодателя и забавени заплати. Манолова увери, че поддържа връзка с хората от мината, а ръководството се укривало. "Собственикът на концесията е офшорна фирма. Държавата трябва да се върне към функциите си и да защити гражданите си, което означава институциите да се хванат за ръце и всеки съобразно своите правомощия да изсипе мощта на държавата върху наглите работодатели. Аз, първото, което правя, е да се опитам да реша проблема с добро. В част от случаите работодателите оправят нещата, но в повечето случаи поради усещането за безнаказаност, те се укриват или не си изпълняват ангажиментите и не разговарят с никоя институция", коментира Мая Манолова.

За случая с шивачките в Дупница са сезирани всички възможни институции.

"Има спешна нужда от промени в законодателството в посока защита правата на работниците срещу наглите работодатели. С екипа ми сме изготвили предложения, които ще представим на институциите и ще те ще бъдат внесени в новия парламент", зарече се омбудсманът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11738

5

KumaLisa

09.04 2017 в 21:34

Лесно е да изкараш право в СУ. После е лесно да се дървиш и да правиш партийна кариера. И накрая какво? В блатото изход няма. Аааааааааааа, добрутро!

16009

4

Nik68

22.03 2017 в 10:12

Едно голямо Браво за Мая Манолова. Не съм и бил фен никога, но в битието й на омбудсман съм на път да стана. Старае се жената, но проблемите са трупани с години и не на едно място и не по една тема.

12082

3

Тинтири-минтири

22.03 2017 в 09:56

шиваЧките

10571

2

Hissarion

22.03 2017 в 09:55

Много хубава статия, ама какви са тия "шивашки"? При това се повтаря, сякаш не е случайна грешка.

42249

1

Denis Rizanov

22.03 2017 в 09:44

Каква борба бе?!
Направо да почват да ги разстрелват!
Ше си играем на шикалки моля ти се. Хората им работили като роби за по 250-300лв, те им давали цяла година по 100-150 и се изнесли като... пръдня из потури.
Разстрел на 2-3 и се ше оправят работите.
Е може да започнете от банев, онзи италианеца с шивашкия цех или онова мазно гърче с цехчето за пвц профили.