"Ню Йорк Таймс" коментира изборите като ключови и разочарование за Путин

ОFFNews 27 март 2017 в 07:49 10003 1

Снимка БГНЕС

Бившият премиер на България е на път да се върне на власт, след като неговата десноцентристка партия спечели с неголяма преднина оспорваните избори. Това е знак, че българите все още виждат бъдещето си в Европейския съюз, пише в. "Ню Йорк таймс".

Официалните резултати ще бъдат обявени най-рано в понеделник, но изглежда, че бившият премиер Бойко Борисов ще състави ново правителство в България, най-бедния член на ЕС, вероятно в коалиция със съюз от по-малки десни националистически партии. Социалистите, които се обявиха за по-тесни връзки с Русия и се зарекоха да блокират удължаване на санкциите на ЕС срещу Кремъл, не можаха да убедят достатъчно избиратели, че са най-добрата алтернатива и признаха поражението си, отбелязва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Резултатът изглежда е разочарование за руския президент Владимир Путин, който се опита да използва разделенията в ЕС, за да засили влиянието на Русия, особено в страна като България, която беше един от най-близките съюзници на Съветския съюз.

Изборите се състояха в много трудно време за България, страна с 7,2 милиона жители, която е член на ЕС от 10 години и на НАТО от 13, но продължава да поддържа близки културни връзки с Русия, балансирайки между Изтока и Запада.

Разделенията в Европа за мигрантската криза и предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз усложниха този баланс. Избирането на президента Тръмп, който отправи критики към ЕС и НАТО и изрази възхищение към Путин, засилиха предизвикателствата.

За някои избиратели Борисов ще има стабилизираща роля и няма да отчужди Русия, въпреки че предишното му правителство подкрепяше членството в ЕС и НАТО и санкциите срещу Кремъл. В кампанията Борисов заяви, че е за по-прагматични връзки с Москва, изгодни и за двете страни, и се противопостави на флотилия на НАТО в Черно море, опасявайки се, че тя може да разгневи Москва, пише в заключение "Ню Йорк таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови