Станишев: Камерън отвори Кутията на Пандора и това му коства главата

OFFNews 03 юли 2016 в 15:41 4412 5

Дейвид Камерън отвори Кутията на Пандора, която в крайна сметка му коства главата. Той ще остане в историята като човека, който дълбоко раздели Обединеното кралство, с много тежки вътрешнополитически последици за самата Великобритания. Това обяви пред БНР лидерът на ПЕС Сергей Станишев. 

Това, което видяхме през последните месеци във Великобритания, е политиката в най-лошия ѝ израз, заради който хората имат право да мразят политиката, подчерта той.

По думите му във Великобритания има отрезвяване и понеже много страни са стъписани от резултата от референдума за излизане от ЕС и последиците от него, Европа има възможността да тръгне по-убедено напред, тъй като Лондон е блокирал досега много инициативи. 

Пред ЕС има три пътя, единият от които е пътят на статуквото, зад който стоят десните сили и консерваторите, който доведе до дълбоко разделение по оста север-юг и това е път за никъде. Другият път е на националистите, смята Станишев.

Според него спорът „повече или по-малко Европа“ измества същността на разговора, като вместо това спорът трябва да бъде каква Европа и след това колко Европа.

Социалистите ще предложат засилване на социалния характер на ЕС, защото всички кризи в сърцевината си носят усещането на хората, че няма справедливост и те не са от значение, посочи Сергей Станишев. 

По повод натиска на Брюксел за влизане в еврозоната и приемане на еврото, Станишев припомни, че през 2007 година сме били на крачка от влизане в еврозоната и въпреки че страните членки са били „за“, Европейската централна банка се е противопоставила заради неизпълнението на всички критерии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

8

Izalina

03.07 2016 в 22:57

"Това, което видяхме през последните месеци във Великобритания, е политиката в най-лошия ѝ израз, заради който хората имат право да мразят политиката, подчерта той."


Риъли?
Смея да твърдя, че Вашето, другарю Станишев, съществуване в политиката е "най-лошият" възможен израз, ама нищо. Плямпайте си. Добре, че никой вече не Ви взема насериозно.

26179

7

ELPIDA

03.07 2016 в 20:25

Съжалявам,забравих запетайката пред...и повече оптимизъм...

26179

6

ELPIDA

03.07 2016 в 20:05

Серж,не хиперболизирай "падането на главата" на Камърън.
С BREXIT-a нa UK не означава, че бъдещето на ЕС е causa perduta.
И защо забравяш,че след като Пандора отваря питоса/делвата/ на Епиметей, Зевс запазва едно ценно зрънце на дъното,което умира последно в душата на човека,или намира подходящата угар и покълва:нарича се Елпида /от гр. Надежда/.

Хайде, без психоза и повече оптимизъм

25665

3

Victimized

03.07 2016 в 17:18

Политиците са взели много свободно да боравят с изрази с които принципно биха били много внимателни . Ако бяхте живели няколко столетия назад , "коства му главата" щеше да има напълно буквален смисъл . Хората мразят политиката заради мижитурки като теб , политически трупове , които все пак са политици , и обществото няма какво да направи по въпроса . Камерън си е опекъл питката , и като ви гледам всички , не вярвам на него точно да му пука какво му мислят хората . Все пак нито едно от вас нищожества , не се разхожда по улицата сред народа .....