Парите за камери отиват за заплати на катаджиите

Юлиан Христов 16 декември 2014 в 12:31 5028 5

Властта обмисля да спре събирането на пари за купуване на камери по пътищата. Това става ясно от проектобюджета за 2015 година, който вече беше приет на първо четене. 

Според действащия Закон за движение по пътищата (ЗДП) 50% от наложените глоби, регистрирани с камера, се събираха във Фонд за безопасност на движението към министъра на вътрешните работи. В параграф 7 от преходните и заключителни разпоредби на бюджета обаче е записано, че този текст от ЗДП, който гласи: „Средствата в размер на 50% от събраните глоби по този закон.., се разходват от МВР за изграждане и експлоатация на системи за наблюдение и контрол и управление на движението по пътищата“, се отменя. 

Това на практика означава, че част от събраните от глоби пари вече няма да се заделят за камери. Парите ще отиват в общия бюджет на МВР, в който най-голямото перо е за заплати и текущи разходи.  

"Последиците от това решение ще бъдат, че върху малкото събрани пари, които в последните години влизат в този фонд, ще бъде посегнато. Посяга се върху това с държавна помощ да се организират кампании за пътна безопасност и всъщност с това има опасност да продължи да се увеличава броят на загиналите при катастрофи", коментира за OFFNews Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Той поясни, че камерите имат дисциплиниращ ефект и са основно средство за превенция на нарушенията по пътищата. 

По думите му експертните оценки показват, че за страната са необходими около 400 стационарни камери по пътищата в страната. "В момента има 18 камери, от които сигурно една част не работят. Представете си след колко години ще успеем да поставим останалите около 380 камери", коментира Тодоров. 

Във фонда има около 25 млн. лв., с които трябваше да бъдат купени нови камери. Процедурата обаче беше спряна от служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов заради съмнения за корупционни практики. "При положение, че този фонд е събрал средства, при положение, че той се пълни с глоби, при положение, че се предвижда да се върнат електронните фишове и фондът да генерира още повече пари, това е според мен кощунство и престъпление тези целеви пари да бъдат вкарани в общия бюджет на МВР. И особено в момент, в който стана ясно, че видеонаблюдението на МВР не е в добро състояние", каза още Тодоров.

От Асоциацията са изпратили писмо до премиера, председателя на парламента и шефовете на комисията по транспорт и бюджет и финанси. В него се посочва, че в действащата Наредба за условията и реда за управление на средствата от Фонда за безопасност на движението, липсват разписани правила, по които да се изразходват събраните средства, а с вливането на средствата от фонда в общия бюджет на МВР безопасността на пътя ще остане само в заглавието.  

Според бившия шеф на КАТ Алекси Стратиев обаче, този текст от закона не е действал ефективно. Той смята, че няма нищо драматично в отмяната на този текст. По думите му парите в този фонд се събират от глобите от камерите и към момента в отделна сметка към МВР. "На базата на събраните средства, министърът на вътрешните работи може да поиска от министъра на финансите парите да му бъдат предоставени. Стратиев обясни, че от създаването на фонда през 2011 година са купени мобилни камери и средства от него са използвани за поддръжка. 

Ако има събираемост на глобите, за година фондът може да събере около 10-12 млн. лв. годишно, което е напълно достатъчно за оборудване на невралгичните точки по пътищата в страната с камери. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови