Норвежецът Карлсен защити световната си титла по шахмат

OFFNews 01 декември 2016 в 06:42 5736 1

Норвежецът Магнус Карлсен защити световната си титла по шахмат, след като победи в мача за короната руския гросмайстор Сергей Карякин.

Мачът се изигра в Ню Йорк и след равенство 6:6 точки двамата гросмайстори трябваше да определят победителя в тайбрек, сравняван с биенето на дузпи във футбола.

Развръзката настъпи в четвъртата партия с контрола от 25 минути и 10 секунди на ход, в която Карякин се предаде на 50-ия ход и така резултатът в тайбрека стана 3:1 в полза на Карлсен - достатъчно, за да се сложи край на тази маратонска битка, която изтощи и двамата шахматисти. Карлсен имаше двоен повод за радост - защитата на титлата съвпадна с неговия 26-и рожден ден.

"Няма нищо по-хубаво от това. Усещах своето превъзходство през целия ден. Борбата беше тежка. Благодаря на Сергей, че беше толкова достоен съперник", каза Карлсен след триумфа си. Един от първите, които го поздравиха беше легендарният Гари Каспаров.

"Поздравявам Магнус! Неговата неподготвеност ядоса шахматната богиня Каиса, но не дотолкова, че да разтвори обятията си за Карякин", написа Каспаров.

Карякин, на когото в Русия много разчитаха да върне шахматната корона, оправда загубата с умората си и изрази надежди някой ден да вземе реванш от Карлсен. Той ще има възможност още в следващия цикъл, тъй като попада директно в турнира на претендентите без квалификации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови