Ердоган нарече холандците "нацистки останки и фашисти", защото не позволиха на турския външен министър да кацне за митинг

ОFFNews 11 март 2017 в 13:36 38514 15

Снимка Министерство на външните работи на Р. Турция/ Facebook

Холандското правителство оттегли разрешението за кацане на самолета на турския външен министър Мевлют Чарушоглу, който възнамеряваше да говори на митинг в Ротердам относно предстоящия референдум за промяна на конституцията в Турция, предава Адошиейтед прес.

Чавушоглу заяви днес, че ще отиде на митинг в Ротердам, въпреки че кметът Ахмед Абуталеб забрани посещението му. Турският министър заплаши холандските власти с тежки санкции, ако попречат на визитата, предаде Франс прес.

"Отивам в Ротердам днес. Ще наложим тежки санкции на Холандия, ако попречи на посещението", каза Чавушоглу пред телевизия Си Ен Ен Тюрк. Той възнамерява да говори на митинг на турската общност в подкрепа на предстоящия референдум за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Самият Ердоган реагира остро като нарече холандците "нацистки останки, фашисти", повтаряйки сходни нападки с тези, които по-рано отправи към Германия заради отказани митинги. Преди дни турският президент сравни действията на Берлин с нацистки практики, което предизвика силна критика от страна на Германия. Външният министър Зигмар Габриел заяви, че сравненията с нацистка Германия са граница, която не може да се пресича.

"Ще видим, Холандия, как след това твои самолети ще летят в Турция. И говоря за дипломати, а не за обикновени граждани", заяви Ердоган на митинг в Истанбул, цитиран от ТАСС

По-рано Чавушоглу освен това заплаши, че ако Европейският съюз не либерализира визовия режим за турските граждани, Турция ще отмени споразумението с ЕС за ограничаване на миграцията, съобщи Ройтерс.

Австрия, Швейцария и някои градове в Германия вече забраниха провеждането на подобни митинги във връзка с насрочения за 16 април референдум, който може да трансформира южната ни съседка в президентска република. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

14

Йончев и такива като него не поддържат системата, те са част от системата..

7506

12

Ахаха,
До къде стигнахме!! Падишахът да обвинява Европа във фашизъм!!
Марш в Анадола - там където ти е мястото!!


14469

6

случайно прочетох

11.03 2017 в 14:26

А Турция щяла да се присъединява към ЕС :)))))
С Ердоган начело няма да стане със сигурност!