Гърция на страната на Турция в спора с Холандия

OFFNews 14 март 2017 в 09:05 4641 8

Снимка AP

След като Франция обяви подкрепата си за Холандия в спора с Турция, Гърция застана на страната на съседката си.

Изненадващата подкрепа бе изразена от гръцкия зам. външен министър на страната Георгиос Катругалос, пише кореспондентът на БТА в Истанбул Нахиде Дениз.

Конфликтът избухна заради забранен от холандските власти митинг в подкрепа на референдума в Турция, който би разширил много правата на президента Ердоган. Турската социална министърка Фатма Бетюл Саян Кая бе изгонена от страната, след като опита да отиде на митинга, а на турския външен министър Мевлют Чавушоглу бе забранено да проведе митинга пред турското консулство в Ротердам. Последваха заплахи от Ердоган, че страната "ще си плати цената" за действията си.

"Аз не бих искал да се намесвам във вътрешните политически проблеми на другите държави, но в Европа има принцип, който разрешава провеждането на такива прояви. Но може да има проблеми по отношение на вътрешната сигурност. Преди време имаше подобни посещения от турска страна в Западна Тракия (компактно населената с мюсюлмани тракийска област на Гърция). Но няма причина за налагане на забрани спрямо Турция. Не трябва да се провокират проблеми, които може да предизвикат проблеми в Европа", е заявил Катругалос пред тв канал СКАЙ, цитиран от турските медии.

Той отбелязал още, че неговата страна винаги се е стремила да поддържа дружески отношения с Турция.
Изразеното от него мнение е изненадващ, но не маловажен знак на подкрепа за Турция на фона на конфликта във връзка със забраните, наложени от редица европейски държави като Германия, Холандия, Белгия и др. на турски министри да говорят на митинги пред турски общности в тези страни, коментира Дениз за БТА.

В същото време Германия и Холандия посъветваха гражданите си да бъдат предпазливи при пътуване до Турция.

"Има дипломатическо напрежение между Турция и Холандия. Бъдете бдителни и избягвайте големи тълпи", пишат от холандското външно министерство.

Германските им колеги се обърнаха към съгражданите си с думите, че пътуващите до Турция трябва да очакват повишено напрежение и протести преди референдума на 16 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

7

Victimized

14.03 2017 в 16:32

Гърците много добре знаят, че Турция държи под ключ няколко милиона мигранти, готови да поемат в посока северозапад. Също така знаят много добре, че ние сме изключително про-европейски настроени, следователно ако заемем позиция ще е в подкрепа на тези дето са на другия край на континента и така ще понесем целия трафик на това което ще се отприщи. Единственото успокоение може да е факта, че целта на халифата е западна Европа, до колкото това може да е успокоение....
Местните седеруги дето се надяват холандците да натрият носа на Ердоган, отново са в потресаваща грешка.....

16009

3

Nik68

14.03 2017 в 09:53

Изнудвачите на ЕС трябва и да се подкрепят.

15614

1

OTBPAT

14.03 2017 в 09:25

Мноу бързо клекнаха?