Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Холандският премиер отговори на Ердоган: Не е правилно министри да водят кампания у нас

OFFNews 11 март 2017 в 17:45 21817 5

Холандският премиер отговори на Ердоган: Не е правилно министри да водят кампания в Холандия

Не е правилно турски министри да водят кампания в Холандия сред холандския народ, с възможни турски паспорти - да, но преди всичко холандски граждани. Тази позиция изложи холандският премиер Марк Рюте, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи остри нападки срещу властите в страната. Причината е забраната за външния министър Мевлют Чавушоглу да кацне в Холандия, за да се включи в митинг в подкрепа на референдума за разширяване на правомощията на турския президент.

След забраната от холандска страна последваха остри реплики от страна на Ердоган, който заяви, че холандците са действали като "фашисти"

Марк Рюте определи това твърдение на турския президент като "налудничава забележка".

"Аз разбирам, че са ядосани, но това, разбира се, е неуместно", заяви Рюте в Южна Холандия по време на митинг от кампанията за парламентарните избори в страната в сряда. Въпреки гневните думи, Рюте каза, че е важно да се запазят добрите отношения с Турция. "Ние ще направим всичко, за да запазим отношенията с Турция колкото е възможно добри и силни", каза Рюте.

Междувременно Турция повика днес холандския шарже д'афер в министерството на външните работи за обяснения. Турският външен министър заплаши холандските власти с тежки санкции. "Ще наложим тежки санкции на Холандия, ако попречи на посещението", каза Чавушоглу пред телевизия Си Ен Ен Тюрк, съобщава БТА. Чавушоглу каза също, че ако Европейският съюз не либерализира визовия режим за турските граждани, Турция ще отмени споразумението с ЕС за ограничаване на миграцията.

След заплахите на турския външен министър холандското правителство обяви, че търсенето на разумно решение на проблема е станало невъзможно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13350

5

torbalancho

13.03 2017 в 07:56

че ако Европейският съюз не либерализира визовия режим за турските граждани.....

да либерализира ли, че малко маймуни ли сте в Европа!!!!

Ше почнат да не ви търпят никъде, с това поведение..
 
X

Подкастът на OFFNews