Льо Пен: Излизането от еврозоната няма да е хаотично, ще има референдум

ОFFNews 26 март 2017 в 18:25 3056 2

Лидерката на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен заяви, че евентуалното излизане на Франция от еврозоната ще премине без хаос, пише БТА, позовавайки се на Ройтерс. 

Льо Пен е решена да въведе франка отново в страна си, ако спечели президентските избори. Прогнозите я пращат на балотаж, но анкети сочат, че в последния тур на изборите ще бъде победена от центристкия кандидат Еманюел Макрон.

Еврото предизвика сериозно повишение на цените и рязък спад на покупателната способност, твърди Льо Пен в днешно интервю за "Паризиен".

То също така е сериозна пречка за създаването на работни места, тъй като доведе до намаляване на конкурентоспособността на френската икономика, допълни тя.

Проучване сочи, че 72% от френските избиратели са против връщането на франка. 

Тя заяви, че ако стане президент на Франция ще организира референдум за излизането на страната от еврозоната и Шенгенското споразумение след шест месеца преговори с другите страни от ЕС. Тя уточни, че разговорите за еврото ще бъдат в края на тези преговори, след парламентарните избори в Германия през септември.

"Еврото ще бъде последната стъпка, тъй като искам да изчакам резултата от изборите в Германия през есента преди да го предоговаряме", заяви Льо Пен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови