Макрон победи в първия телевизионен дебат преди изборите във Франция

OFFNews 21 март 2017 в 15:39 2803 10

Снимка Reuters

Центристът Еманюел Макрон победи в първия телевизионен дебат преди президентските избори във Франция. 

В дебата в ефира на телевизия Те Еф 1 се включиха петима от единадесетте кандидати за поста. 

Дебатът между основните претенденти за президентския пост - центристът Еманюел Макрон, кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон, лидерката на крайнодясната партия "Национален фронт", социалистът Беноа Амон и кандидатът на крайната левица Жан-Люк Меланшон, поставиха реалното начало на кампанията преди изборите на 23 април. 

Балотажът ще е на 7 май, като се очаква до втория тур да стигнат Еманюел Макрон и Марин льо Пен. Ако двамата отидат на балотажа, се очаква по-голяма подкрепа да получи Макрон.

Социологическите проучвания показват близки резултати за Макрон и Льо Пен, а малко след тях е Франсоа Фийон, който започна да губи позиции след скандала за това, че е наел неправомерно съпругата и децата си. Срещу Фийон в момента тече разследване, но той отказа да се оттегли от надпреварата. 

Дебатът между петимата основни претенденти за поста продължи повече от три часа. Макар дебатът да не показа категоричен победител, социологическите проучвания посочиха, че зрителите дават първото място на Макрон с 29%, следван от Меланшон с 20% и Льо Пен и Фийон с 19 на сто от гласовете. 

Участниците в дебата насочиха критиките си към Льо Пен заради политиката ѝ срещу мигрантите и ЕС. 

Лидерката на крайнодясната партия "Национален фронт" повтори желанието си Франция да излезе от ЕС, като подчерта, че не иска да бъде вицеканцлер на Ангела Меркел. В отговор Макрон я обвини, че иска да раздели френското общество, като се обяви за привърженик на "силна Франция в силна Европа".

Франсоа Фийон се обяви за бъдещ президент на националното обновление и посочи, че е единственият, който може да обедини около себе си стабилно мнозинство. 

Кандидатите за президент на Франция обсъдиха още темите за сигурността и за икономическото положение на страната. Опонентите на Фийон и Льо Пен не пропуснаха да споменат и скандалите, в които са намесени двамата - Фийон заради обвиненията, че незаконно е назначил на работа жена си и децата си, а Льо Пен - че фиктивно е назначавала членове на партията си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

8

Марикон* и Льо Пен решили да се надбягват. Победила тя, Марикона втори. На другия ден грантовите медии и другите платени медийни проститутки излизат със заглавия
-Сензация!!! При надбягването Марикон финишира втори, Льо Пен едва предпоследна...

*Марикон (Maricon)- разговорно название на хомосексуалните мъже в Испания.

42249

6

Denis Rizanov

21.03 2017 в 16:53

Тоя сега къв е? Центрист или ционист?

11751

2

Big Smile

21.03 2017 в 15:54

Льо Пенката не оправдава доверието - веднага да върне рублите!

11751

1

Big Smile

21.03 2017 в 15:52

Макарон от крадците ли е?