Обявиха извънредно положение в Ротердам след турски протест

OFFNews 12 март 2017 в 09:01 36331 10

Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб обяви извънредно положение снощи в опит да спре протурския протест пред турското консулство в града, предаде БТА.

Кметът заяви, че има нужда от допълнителни правомощия, за да гарантира сигурността в центъра на града.

През нощта полицията напълно разпръсна демонстранти пред турското консулство.

Първоначално около 2000 привърженици на турския президент Реджеп Ердоган бяха мирно избутани настрана от дипломатическата мисия от правоприлагащите органи.

След новината, че министърът на семейството и социалната политика Фатма Бетул Саян Кая е била принудена да напусне Ротердам, без да може да говори пред турците в Холандия, демонстрантите отново стигнаха до консулството и започнаха да хвърлят различни предмети по служителите на реда. В отговор полиция използва сила и арестува няколко протестиращи. Използвани са водни оръдия.

Вчера правителството в Холандия забрани на самолета, на който беше турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, да кацне в страната. Той планираше да посети митинг в Ротердам в подкрепа на референдума в Турция за промяна на конституцията, която да разшири правомощията на държавния глава. Напрежението между Анкара и Амстердам се появи, след като Холандия, а и редица други европейски държави, забраниха на турски лидери да правят митинги на тяхна територия. Министър Фатма Кая е била експулсирана от Ротердам обратно в Германия, след като неуспешно опитала да влезе в сградата на турското консулство в града.

Реакцията на холандското правителство вбеси властелина в Анкара. Ердоган нарече холандците „нацисти” и ги заплаши с икономически санкции.

В момента в центъра на Ротердам е спокойно, но е засилено полицейското присъствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

10

Бухльо

12.03 2017 в 11:46

Професоре, не мога да не отбележа правдивите ви думи. Не виинаги съм съгласен с вас, но тук сте много точен.

20699

3

Новак

12.03 2017 в 10:27

Е, сега Европа може да види демо на това, което ще стане като пуснат още бежанци. Дано сега разберат, че тези хора не идват да се интегрират. Турците са там вече няколко поколения, по-цивилизовани са и пак се задействат при сигнал от Анкара. Какво остава за другите, които нахлуват сега.

13350

2

torbalancho

12.03 2017 в 10:13

Що живеете при гяурите, махайте се..

карате гяур ски коли, ядете гяур ски хляб, живеете в гяур ски страни където ядът свинско.

Марш обратно в Анадола, смешници!!!

Европейският съюз ще влезете, като цъфнат на аллах цървулите!!!!