ПЕС може да спре подкрепата си за ЕНП, мнозинството в Европарламента е под въпрос

Владимир Йончев, Прага 03 декември 2016 в 15:14 6568 8

Премиерите на Словакия Робърт Фицо, на Чехия Бохуслав Соботка, вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел и лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин застанаха до председателя на ПЕС Сергей Станишев.

ПЕС ще преразгледа парламентарната подкрепа, която досега оказваше на ЕНП и може да я прекрати. Така мнозинството в Европарламента, което обикновено се формираше от гласовете на Европейската народна партия и от Партията на европейските социалисти вече е под въпрос.

Очаква се след минути председателят на европейските социалисти Сергей Станишев да произнесе реч пред Съвета на ПЕС в Прага, в която да призове съпартийците си за битка, в която да наложат своите политики. Малко преди официалната си реч Станишев разкри акценти от нея пред български журналисти.

Имаме много добри анализи, много добри политики, но ни трябва действие. Това, на което ще акцентирам е необходимостта от действия. Готови ли сме за политическа битка? Искаме ли ревизия на Плана Юнкер?, риторично попита Станишев.

Според него десните в Европа налагат политики, които връщат Европа с десетилетия назад. За пример той даде Гърция, където МВФ е поискал да се премахнат колективните трудови договори, тъй като пречели на конкурентоспособността. Имало искане и да се разреши отново lockout-ът (уволнението на хора при стачка). Това са ретроградни практики от дивия капитализъм и трябва да се преборим срещу тях.

Политиките, които Станишев ще отстоява, са промяна на Плана Юнкер, така че той да стане по-гъвкав и да се превърне в инструмент за растеж. Вторият акцент е Европейският план за младежта, станал известен като "Планът Станишев", да стане реална европейска политика и парите по него да се увеличат до 20 млрд. евро.

Обтягането на отношенията между ПЕС и ЕНП идва на фона на предстоящия избор за председател на Европейския парламент. Досега председател беше Мартин Шулц от ПЕС, но той напусна поста си. Официалният мотив е, че ще се включи в предизборната кампания в Германия, а неофициалният е, че така спазва старата негласна уговорка председателското място в Европарламента две години и половина да се заема от ПЕС, а другите две години и половина от мандата да се заемат от ЕНП.

То правило обаче е установено, преди да бъде въведен постът Президент на Европейския съвет, който се заема от Доналд Туск от ЕНП, чийто мандат изтича догодина. Най-важният пост - председател на Европейската комисия се заема от най-голямата партия - в случая Жан-Клод Юнкер от ЕНП.

Така има възможност ПЕС да се окаже без пост в нито една от трите ключови институции. Именно това предупреждение на Сергей Станишев провокира най-силни реакции от делегатите по време на откриващата му реч на Съвета на ПЕС в Прага.

Сега социалистите номинират за предедател на Европейския парламент председателя на парламентарната си група Джани Питела от Италия.

Не става въпрос за битка за постове, а за политики, за да можеш да прокараш една политика, трябва да имаш институционална тежест, обясни Станишев.

На въпрос на OFFNews какво мнозинство ще се формира в Европарламента, ако ПЕС откаже подкрепа на ЕНП, Станишев отговори, че е твърде вероятно да не може да се формира мнозинство.

В момента ЕНП разполага с 274 от общо 751 места в Европейския парламент. За да се прокарат резолюциите са необходими 376 гласа. ПЕС има 195 евродепутати и често именно благодарение на техните гласове минават решенията. Третата системна партия - АЛДЕ разполага само с 85 гласа, които не са достатъчни за мнозинство, едва 58 гласа имат Зелените. Останалите партии в ЕП се възприемат като несистемни и обвързването с тях носи рискове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12696

5

Санд

04.12 2016 в 10:24

"Не става въпрос за битка за постове"
- Точно за това става дума

12696

4

Санд

04.12 2016 в 10:23

"Политиките, които Станишев ще отстоява, са промяна на Плана Юнкер, така че той да стане по-гъвкав и да се превърне в инструмент за растеж."????? - Социалисти и разтеж????
Социалистите могат само да харчат - разсипват натрупаното. Пополизам 100 %

14057

3

morkoff

03.12 2016 в 18:12

Бoже, опази! Тези шушумиги ли ще спасяват европа?

12521

2

Али Раза

03.12 2016 в 17:49

Защото сме социалисти? Мухахаха
Вън!

12135

1

jackotsenkite

03.12 2016 в 16:26

".....увеличава подкрепата за крайните националисти и популисти."
Когато ножа опря о кокала се усетихте.
Изпускате кокала безвъзвратно.
1 провален БГ политик не ще ви спаси.
Късно е вече.
ес из дед.