Партията на Меркел с ключова победа на избори

ОFFNews 27 март 2017 в 12:20 2970 1

Консервативният Християндемократически съюз на канцлерката Ангела Меркел извоюва убедителна победа над левоцентристките социалдемократи в регионалните избори в малката западна германска провинция Саар вчера, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тези избори са смятани за първия тест преди националните парламентарни избори в Германия през есента.
ХДС Спечели 40,7 на сто от гласовете в Саар, а Германската социалдемократическа партия получи 29,6 процента.
Предизборните социологически анкети сочеха изравнени позиции за двете партии в провинцията с около един милион жители. Имаше прогнози, че в Саар ще управлява "червено-червено-зелена" коалиция от социалдемократи, крайнолеви Леви и Зелени или "червено-червена" коалиция, ако Зелените не спечелят достатъчно места. Зелените обаче не преминаха петпроцентната бариера за влизане в провинциалния парламент, а Левите получиха 12,9 на сто и това не бе достатъчно за съставяне коалиция с ГСДП, посочва Ройтерс. Крайнодясната Алтернатива за Германия спечели 6,2 на сто от гласовете в Саар.

В действителност ХДС се представи по-добре, отколкото в предишните провинциални избори в Саар през 2012 г., когато също бе победител, но с 35 на сто от гласовете.

Социалдемократите претърпяха тежко поражение въпреки очакванията за възход след връщането в Германия на харизматичния еврократ и бивш председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който ще се състезава с Меркел за канцлерския пост през септември, отбелязва ДПА.

"Това със сигурност не е радостно за нас - нито за мен", каза снощи Шулц пред привърженици на ГСДП. "Когато се върнах тук, се надявах, че ще имаме равни резултати, дори че може би ние ще имаме преднина".

Ангела Меркел, която е канцлер на три последователни правителства от 2005 г. досега, ще се бори за четвърти мандат през есента. Преди парламентарните избори предстоят регионални в още две провинции - на 7 май в Шлезвиг-Холщайн и на 14 май в Северен Рейн-Вестфалия, напомня ДПА.

През 11-те години на нейното управление Ангела Меркел е символ на стабилност в Европа въпреки кризата в еврозоната и мигрантския наплив, във време, когато избирателите са разтревожени от надигащия се популизъм, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови