Станишев: Ердоган бързо налага авторитарен режим, използвайки преврата

OFFNews 01 ноември 2016 в 09:40 4769 9

Настоящите управляващи в Турция обявяват голям брой хора за „престъпници“, просто защото те изразяват несъгласие с правителствените политики. Това е най-лошият тип политическа репресия. Европейските прогресивни партии винаги са отричали насилието и тероризма по възможно най-категоричен начин. Арестът на съ-кмета на Диарбекир не се основава на доказателства, това е политически мотивиран акт. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на свое посещение в Турция.

Основната цел на двудневното посещение на Станишев и водената от него делегация – Арни Лиец (евродепутат), Хърбърт Шмалщаг (бивш кмет на Хановер), Мари Рос Коро (Френска социалистическа партия) и Джакомо Филибек (заместник генерален секретар на ПЕС), е да се запознаят лично със ситуацията около нарушенията на човешките права, демокрацията и върховенството на закона. Бяха проведени срещи с Демократичната партия на регионите, Свободния женски конгрес, Конгреса на демократичните общества и с представители на община Диарбекир.

В Анкара президентът на ПЕС се срещна с лидера на Републиканската народна партия Кемал Киличдароглу и с председателя на Демократичната партия на народите Селахатин Демирташ. С двамата опозиционни лидери той обсъди политическата ситуация в страната и последните действия на президента Ердоган срещу свободата на медиите.

По отношение на наскоро проведената акция срещу журналист на ежедневника „Джумхюриет“ Станишев отбеляза:

„Ердоган бързо налага авторитарен режим, използвайки като извинение опита за преврат от лятото, който ние много остро осъдихме. Но нарушаването на свободата на медиите и независимостта на съдебната власт няма да доведе до укрепване на демокрацията в Турция, а по-скоро до нейното подкопаване. Президентът Ердоган атакува в момента същите принципи на Конституцията, които защитаваше в нощта на преврата.

Това е поредно посещение на президента на ПЕС в Турция по повод защитата на свободата на словото и демокрацията. През януари тази година Станишев бе в Истанбул, пред затвора Силиври, за да заяви подкрепата си за Джан Дюндар – главен редактор на вестник „Джумхюриет“и за Ердем Гюл – ръководител на бюрото на вестника в Анкара. Лидерът на евросоциалистите ги поздрави след освобождаването им от затвора и се срещна с Ердем Гюл по време на настоящото посещение в турската столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови