Унгария напълно затваря границите си за мигранти

OFFNews 25 март 2017 в 18:15 6517 2

Унгария напълно затваря границите си за мигранти

Унгарските власти ще връщат обратно всички чужденци, които търсят убежище, като няма да им се позволява влизане на унгарска земя. Забраната влиза в сила от 28 март.

Вътрешното министерство съобщи, че ще започне прилагането на новия закон, като целта на мерките е да не се позволява на мигранти с неясен статут да се движат свободно в страната и на територията на Европейския съюз. По този начин ще намалеят и рисковете за сигурността, се казва в съобщението на вътрешното министерство.

Тези, които искат да получат убежище, ще трябва да подоват молби само в транзитните зони на унгарско-сръбската граница край Томпа (Келебия) и Реске (Хоргош), съобщава "Дарик". Там има 324 фургона и в тях са настанени около100 мигранти. Времено се предвижда увеличаване на капацитета за прием в този център.

Транзитните зони са отворени 24 часа и мигрантите ще получават информация на техния роден език. Те ще получават отговор на молбата си в центровете. Само непълнолетните, под 14 години, може да бъдат настанявани в някои от социалните центрове във вътрешността на страната.

Във фургоните има стаи с легла, топла вода и подсигурена храна три пъти на ден, а за децата - пет пъти. В транзитните зони има и медицински екип, интернет, телевизия и места за религиозни молитви.

След като получат отказ мигрантите веднага трябва да напуснат транзитната зона. "Всички институции и органи имат готовност за прилагане на новите мерки", подчертават от вътрешното министерство в Будапеща.През 2015 г. Унгария вдигна ограда и по границите си със Сърбия и Хърватия. През лятото и есента на 2015 г. през територията на Унгария, по т.нар. "Балкански маршрут" минаха над 450 000 мигранти.

"Унгария няма да променя миграционната си политика. Няма да се подадем на никакъв натиск и ще защитим държавните си граници", предупреди публично в средата на март съветникът по въпросите на националната сигурност в правителството на Виктор Орбан Дъорд Баконди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови