Лаура Кьовеши: В правосъдието най-тежка е битката с манталитета (видео и снимки)

"Вместо да дават подкуп, граждани и фирми подават сигнали до нас"

Мая Младенова 17 март 2017 в 14:36 4345 3

Снимка Сергей Антонов

Главният прокурор на румънската антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши

Не мислете, че борбата с корупцията може да се случи за няколко месеца. Тя продължава с години и в нея най-тежка е битката с манталитета, с нежеланието да настъпи промяната.

Това заяви главният прокурор на румънската антикорупционна дирекция DNA Лаура Кьовеши на форум за правосъдната реформа по румънски модел, организиран от Инициативата "Правосъдие за всеки". Румънката представи презентацията си за ръководеното от нея звено за борба с корупцията и престъпленията на властта

Промяната в манталитета не се случи веднага. Но ние имахме много широка подкрепа от граждански организации, от обществеността, ползвахме и много чужд експертен опит - главно от Испания, коментира Кьовеши. Според нея тази промяна е видна в това, че в последните години вместо да плащат подкупи на чиновници, граждани и служители в институции са започнали масово да внасят корупционни сигнали в DNA. Фирмите, на свой ред, вместо да платят подкуп за спечелване на обществена поръчка, също се обръщали към спецпрокурорите. Всичко това Кьовеши обяснява с повишеното доверие в DNA и видимите резултати.

Румънската спецпрокуратура разследва престъпления за корупция на стойност над 10 000 евро, корупционни нарушения на хора на високи постове, както и престъпленията с евросредства. Тя има забележителна успеваемост - 90% от внесените от нея дела в съда завършват с осъдителни присъди. 

DNA действа от около 10 години. Преди нея борбата с корупцията изглеждала сходно с тази в България - от време на време някой арестуван за подкуп учител, лекар или полицай, общо няколко души годишно. Сега на година DNA получава около 12 000 сигнала и внася обвинения срещу около 1200 души. Сред ефективно осъдените има министри, сенатори, депутати, магистрати, кметове и много хора на ръководни постове.

Кьовеши акцентира върху задължението на ръководителите на държавни институции да сезират DNA за корупция в техните ведомства. Според нея преди това много от ръководителите си затваряли очите за злоупотреби и предпочитали да не се намесват. Сега законът ги задължава да докладват съмненията си, в противен случай подлежат на санкциониране. Резултатът е, че към момента 50% от сезиранията са точно такива.

Като пример за нуждата от ефективни присъди тя посочи случай с директор на болница в Констанца, който взел подкуп за сключване на договор. При първото дело срещу него не бил осъден. Две години по-късно същият директор взел подкуп по същата схема. Тогава вече бил осъден. "Това показва, че ако няма наказания, престъпленията се повтарят", коментира тя. "Когато не искаш истината да излезе наяве, какво правиш? Назначаваш комисия", посочи още прокурорката.

Често организираме обмен на опит с колеги от чужбина. Правим и срещи с ученици и студенти, за да се запознаят те с основите на правораздаването, с правата, задълженията и етиката, добави Лаура Кьовеши.

Тя разказа и как подбират прокурорите в нейната дирекцията. Освен тест за висока професионална подготовка, те минават и на оценка от психолог. Качествата, които трябва да притежават, са устойчивост на стрес, проактивност и смелост. Освен това работата им е периодично оценявана от съдебния съвет. За сметка на това получават пълна независимост - вкл. от ръководителя на DNA, и никой не може да се меси в  работата им и да им отнема дела. Заплатите им са около 3000 евро, които тя определи като достойно възнаграждение. Поемат се разходите им за лекарства и за наем, ако се налага да наемат жилище.

Лаура Кьовеши е бивш главен прокурор на Румъния. Има 22-годишен стаж като прокурор. Споделя, че е била свидетел на реформата в Румъния от самото й начало, като съществената част започнала с присъединяването на страната към Европейския съюз и съобразяването с препоръките в предприсъединителния процес и мониторинговите доклади, които ЕК все още прави на Румъния и България. Резултатът от реформите и законовите промени довели до там през 2014 г. Еврокомисията не само да похвали страната за свършеното по отношение на правосъдиетто, но и да постави Румъния сред 6-те държави с най-добри практики в ЕС в тази област.

По-късно днес Лаура Кьовеши ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров. След срещата не са предвидени изявления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови