Цацаров се включи по темата "Турция" - имало намеса не само в изборите

OFFNews 23 март 2017 в 08:15 4905 7

Цацаров се включи по темата

Снимка БГНЕС, архив

В навечерието на изборите и в разгара на скандала с намесата на Турция в дните преди вота у нас и експулсирането на турски граждани главният прокурор Сотир Цацаров даде три поредни интервюта за най-големите национални телевизии. Пред камерите на БНТ, bTV и Нова тв той коментира действията на ДАНС за противодействие на дейности застрашаващи националната сигурност, както и действията, които ще предприеме прокуратурата по случая с обвинените в Турция четирима български гранични полицаи. 

Сотир Цацаров е категоричен, че българите са действали правомерно и при евентуално искане няма да екстрадираме никой от тях. 

„Държавата трябва ясно да каже, че няма да екстрадира тези граждани при постъпило искане. Съвсем ясно да се каже, че това са хора, които са изпълнявали служебните си задължения - повече от правомерно”, заяви Сотир Цацаров пред Нова тв. Пред БНТ той обясни, че България няма да предаде на страна, която не е членка на ЕС лица, за които би постъпило искане за екстрадиция. По думите му така трябвало държавата да изрази позиция и "да покаже, че защитава своите граждани".

Главният прокурор коментира и турската намеса в изборите у нас. Пред БНТ той заяви:

Тук не говорим само или единствено за намеса в изборния процес. Тук говорим като цяло за действия, които малко или много са насочени към проповядване на идеи, свързани и с нарушаване на българската териториална цялост. Нека да е ясно - няма нормална страна, която да не е заинтересована от много добри отношения със своите съседи. Говорим за действия, които като цяло заплашват националната сигурност.

Пред bTV Цацаров каза, че експулсирането на турски граждани не е свързано само с предстоящите избори. 

„Всяка държава има своето суверенно право да брани своята териториална цялост. Ако определени лица, с оглед на предстоящи събития в края на тази седмица- изборите в България и не само с оглед на тях, са активизирали своята дейност и са започнали да осъществяват - било проповедническа, било политическа дейност, която малко или много е насочена срещу идеята за това, че държавата има цялост, която е ненарушима, то очевидно е, че тези лица не могат да бъдат толерирани и подобно поведение не може да бъде толерирано от българските държавни органи”, коментира Цацаров.

Попитан дали те са агитирали против териториалната цялост на страната ни, той коментира, че може би агитацията е най-мекото понятие. „Осъществявали са дейност. Да го наречем така”, каза той и добави, че повече подробности не може да разкрие, защото информацията, която е предоставена от ДАНС е класифицирана и не може да бъде нито преразказана, нито коментирана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

5

El Commandante

23.03 2017 в 11:07

Глупако вайофф, посочи ми къде си видял/прочел/чул за териториални претенции на Русия към България и аз веднага ше се съглася с тебе.

Дотогава си същия безмозъчен галфон като тея двамата долните...

77927

3

El Commandante

23.03 2017 в 10:23

Уникални глупаци пишат тук ей Богу, забележителни олигофрени.

Дебелия им вика-Турция иска да къса парчета от България, а те отговарят: Ами Путин кво?

Бахти дебилите, честно....