Турските власти повдигат обвинения на четирима български полицаи

Юлиан Христов 21 март 2017 в 09:22 5309 2

Турските власти повдигат обвинения на четирима български полицаи

В Районния съд в Бургас днес ще бъдат предявени обвинителните актове на четирима български полицаи заради инцидент от 2008 година, при който е убит турски гражданин след преминаване на морската граница на България. У нас производството по случая е прекратено, но в Турция се води паралелно разследване. 

Затова днес Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов ще бъдат привлечени като обвиняеми от турските власти. Няма яснота какви точно обвинения са повдигнати на българите, но се очаква пред сградата на съда в Бургас да се проведе протест на техни близки, приятели и колеги. 

Както OFFNews писа, в началото на февруари Михаил Цонков получи призовка за предявяване на обвинения, които са постъпили в Тежкия наказателен съд в Къркларели. "На този етап, докато нямам документи, предпочитам да не коментирам. Тук в Бургаския районен съд има процедура по изпълнение на съдебна поръчка, тя се изразява в предявяване на обвинения", обясни адвокатът на българския полицай Росен Кожухаров. Той уточни, че неговият клиент трябва да се яви на 21 март пред Районния съд, за да получи обвинителния акт. 

От ВМРО предложиха на Кожухаров да влезе в депутатските листи на партията, за да получи имунитет.

___________

На 17 април 2008 г. при сблъсък с турски бракониери от служебното оръжие на Цонков е произведен изстрел. Заедно с двамата си колеги той е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива. Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицай гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. Спрямо Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. След края на разследването, Сливенската военна прокуратура прекрати производството. Решението й бе обжалвано, но потвърдено от две съдебни инстанции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

21.03 2017 в 10:26

Шорошорастите какво казват по въпроса?
Веднага ли трябва да предадем българският държавен служител на турския съд или първо трябва да го "окошарим" тук и да му отнеме всичкото имущество, да го оковем, да го обявим за народен изменник и чак тогава да го предадем. Като преди това извикаме всичките американски фейклайномети да отразят на живо от нашата граница.

10571

2

Hissarion

21.03 2017 в 09:41

Ако беше американски полицай щеше да го гръмне защото е гледал лошо. А тук наглецът-бракониер посяга към оръжието на полицая по време на ръкопашна схватка?!
 
X

Подкастът на OFFNews