„За да остане природа в България" с декларация срещу МОСВ

OFFNews 03 март 2017 в 11:21 25430 4

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" излезе с декларация за Национален парк „Пирин".

Публикуваме текста на декларацията:

"С две изненадващи решения в навечерието на празника служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова направи сериозна крачка към застрояването на планината.

На 1 март Костова се разпореди, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк.

Освен че е абсурдно документът, който определя бъдещето на един от трите национални парка в България, да не бъде подложен на такава оценка, това решение е в разрез със законите на страната. В глава шеста на Закона за опазване на околната среда и в чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие ясно се посочва кога екологична оценка е необходима.

Въпреки това Министерството решава, че не трябва да се прави оценка, тъй като „няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве".

Дали това е така, при положение, че проектопланът позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ от досегашната и сечи в горите върху 60% от площта на парка?

Нещо повече, Министерството на околната среда и водите потъпка решението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО от лятото на миналата година. На годишното си заседание в Истанбул, Комитетът недвусмислено прие, че новият план за Пирин задължително трябва да бъде подложен и на екологична оценка, и на оценка за съвместимост със целите на Натура 2000. 

За да е още по-абсурдна ситуацията, на 2 март, в края на последния работен ден, министър Костова подписа ново решение, предвиждащо предварително изпълнение на собственото ѝ решение от предния ден. А тази стъпка цели да отнеме възможностите за изява на гражданско мнение и на независима институция като съда.

Костова се мотивира, че е нужно решението ѝ за липса на необходимост от екологична оценка да влезе в сила максимално бързо „с цел защита на особено важни държавни и обществени интереси и осигуряване живота или здравето на гражданите".

Коалиция „За да остане природа в България" пита - как екологичната оценка би застрашила живота или здравето на гражданите? И какви са тези държавни и обществени интереси, които твърди, че защитава министърът, при положение, че близо 70 хиляди души вече изпратиха имейли до служения премиер Огнян Герджиков с искане проектът за нов план да не бъде приеман в настоящия му вид? Инициативата продължава и точно в този момент е важно всеки да даде гласа си за Пирин на wwf.bg/pirin.

До приемането на нов план за управление, продължава да действа старият, който предвижда значително по-сериозна защита на природата в Пирин. Бързането и най-вече приемането на решения преди почивни дни може да се обясни единствено с желание обществеността да не забележи, че се обслужват олигархически и корупционни интереси на кръга, който от години се опитва да застрои обекта от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Няма как да е случайно, че решения с тридневен срок за обжалване се взимат точно преди три почивни дни.

Ситуацията напомня действията на правителството в съседна Румъния, което прие указ за амнистия на корумпирани политици през нощта, с надежда обществото да не забележи. Всички знаем какво последва. Призоваваме министър Костова и служебното правителство незабавно да преразгледат спорните решения по този толкова важен за българите въпрос."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

4

мгергов

06.03 2017 в 14:13

Край нямат напъните на природозащитниците

16009

1

Nik68

03.03 2017 в 13:09

Поредния гаф на подлогите от служебния кабинет.