България първа в Европа по смъртност от рак

OFFNews 27 май 2016 в 21:24 9756 5

България е на първо място в Европа по смъртност от злокачествени заболявания. Всяка година в България се регистрират 3000 смъртни случая вследствие на рак на белия дроб. 

Това заяви д-р Жасмина Коева - Балабанова, председател на Българската асоциация за персонализирана медицина.

Ракът на белия дроб се счита за най-големия убиец в Европа. Болестта отнема живота на 300 европейци всеки ден. 

От всички случаи на рак 18 на сто са на белия дроб.

Той е главната причина за смърт при мъжете и нараства значително при жените. Повече хора умират от рак на белия дроб, отколкото от рак на дебелото черво, гърдата и простатата взети заедно, обясни Балабанова.

Тя посочи още, че България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия са страните, в които болните от рак живеят най-малко.

По думите ѝ един от основните проблеми си остава ранното диагностициране. 

Цели 77% от случаите на рак на белия дроб са открити в 3 и 4 стадий, когато вече има метастази в други органи, уточни специалистът.

Според председателя на Българската асоциация по патология д-р Стоян Алексов е задължително да се проследи дали пациентът е резистентен на таргетната терапия.

Без патолози трудно може да се стадира заболяването, но проблемите в областта на патологията са сериозни, посочи той, като уточни, че средната възраст на патолозите в България е 62 год., а финансирането на дейността им е критично ниско.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови